2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barázdásbálnák és hegyi gorillák: már nem fenyegeti őket a kihalás veszélye

Mindkét faj lekerült a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN kihalással fenyegetett fajokat felsoroló legfrissebb vörös listájáról. A barázdásbálna a veszélyeztetettből átkerült a sérülékeny kategóriába, a gorillák a súlyosan veszélyeztetettből a veszélyeztetett csoportba. A szervezet által megfigyelés alatt álló 97 ezer állat- és növényfajból 27 ezret fenyeget a kihalás – többet, mint 10 évvel ezelőtt.

Az óriási tengeri emlős populációja az 1970-es évek óta duplázódott meg annak köszönhetően, hogy

a Csendes-óceán északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halászatát, és a kifejlett példányok száma elérte a százezret.

A bálnavadászat az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben.

Az IUCN jelentése szerint a nyugat-csendes-óceáni szürke bálnák száma is növekedésnek indult, ezért a faj a súlyosan veszélyeztetett státuszból átkerült a veszélyeztetett kategóriába.

Szürke bálna Fotó: pexels.com

A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolta át a szervezet.

Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek, valamint a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően populációjuk 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben.

Ugyanakkor a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, jövőjük érdekében az élőhelyüket óvni kell az emberek közelségétől. Hegyi gorillák csak Kongó, Ruanda és Uganda védett területein élnek.

Hegyi gorillák Fotó: iucn.org

A Természetvédelmi Világszövetség az ismert 1,7 millió növény- és állatfaj közül 97 ezernek a helyzetét kíséri figyelemmel, ezek közül 27 ezret fenyeget kihalás, 10 ezerrel többet, mint tíz éve.

A világ legdrágább fája, a sasfa Fotó: flickr.com

A túlzott lehalászás miatt kihalás fenyegeti a világon élő fűrészfogú sügérfélék 13 százalékát, a Nyasza-tóban élő 450-féle hal kilenc százalékát. Aggasztó néhány, az építő- és bútoriparban keresett fafaj helyzete. Az illatszergyártásban használt, az egyik legdrágábbnak számító sasfa összes változata a kihalás szélén áll.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam