2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokféle vegyszer van a tavainkban

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédő szerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.

A laboratorium.hu által bemutatott kutatás során több mint 400-féle peszticid (növényvédő) és 100-féle gyógyszer maradványait keresték a halastavak vizében, üledékében, és a halak húsában.

A 6 tó vizében (a projekt honlapja nem jelzi, mely tavakról van szó)

  • 12 peszticidet,
  • 3 peszticid-bomlásterméket, valamint
  • 4 gyógyszermaradványt találtak a kutatók.

A gyógyszermaradványok között volt egy antiepileptikum, egy antibiotikum és egy fájdalomcsillapító, illetve egy az állatgyógyászatban használt antibiotikum. Az üledékekben nem találtak gyógyszermaradványokat.

426 vizsgált vegyületből 1 rovarirtószer-metabolitot, 5 gombaölőt, 7 gyomirtót és 2 gyomirtó-bomlásterméket mutattak ki a halastavakban, az üledékekben csupán glifozátot és annak AMPA nevű metabolitját. A peszticid szermaradványok igen alacsony mértékben fordultak elő.

Az európai és globális trendekhez hasonlóan Magyarországon is a legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben – két tó vizében és négy tó üledékében – kimutatható.

Fotó: laboratorium.hu

A halak estében 420-féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezekből összesen 21-et lehetett kimutatni:

  • 11 rovarölő szert,
  • 7 gombaölő szert,
  • 1 gyomirtó szert és
  • 2 bomlásterméket.

Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy (neomicin antibiotikum) volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását.

A peszticidek egyedi koncentrációja jellemzően a kimutatási határ körül ingadozott. Annak megítélése, hogy ez alacsony vagy magas érték, további környezet-egészségügyi információk gyűjtését és feldolgozását igényli, mert jelenleg nincs érvényes szabályozás a halhúsban található szermaradványokra.

Leggyakrabban a fél évszázada betiltott DDT rovarölő szer bomlástermékeit lehetett kimutatni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak, ám a halakban talált értékek más állati termékekhez viszonyítva sem érték el azoknak a tizedét.

A többi szermaradvány (peszticid, gyógyszermaradvány) csak elszigetelten fordult elő a halak húsában, és az értékek nem voltak jelentősek más állati termékek határértékeivel összevetve sem. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott Happy Fish projekt egyik legfontosabb célja, hogy előkészítse a határértékek megfelelő meghatározását.

Neked ajánljuk
Élőhely-változtatással a felmelegedés ellen Jóval korábban emelkedtek ki a Föld első kontinensei az óceánból, mint gondolták UNICEF: egyszerre optimisták és elégedetlenek a mai fiatalok Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: laboratorium.hu
Vissza
Hírfolyam