2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelem Guinness-rekordot megdöntő képeslapokkal (képgalériával)

A világ legnagyobb képeslapját rakták ki Európa leghosszabb jégfolyamán, a 3400 méteres magasságban lévő, példátlanul gyorsan fogyó svájci Aletsch-gleccseren. A világ 35 országából 125 ezer képeslapot küldtek iskolások klímavédelemre buzdító üzenetekkel.

 A Guinness Világrekordok szerint ez minden idők legnagyobb, képeslapokból kirakott „képeslapja”. A korábbi rekordot 16 ezer képeslapból épp egy klímakonferencia alkalmából állították össze 2016-ban, Marokkóban.

Fotók: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

A hatalmas, 2500 négyzetméteres mozaikképen a Mi vagyunk a jövő, adjatok esélyt! és az Állítsuk meg 1,5 fokon a globális felmelegedést! felirat olvasható angolul. Ez utalás arra a múlt hónapban közzétett ENSZ-jelentésre, mely szerint bizonyos feltételekkel még lehetséges 1,5 Celsius-fok alatt, vagyis elviselhető szinten tartani a földi légkör felmelegedését.

Az óriásképeslapról készült képeslapot elküldik a december 3-án a lengyelországi Katowicében kezdődő ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek Európa legmagasabban fekvő postahivatalából, az Aletsch-gleccser fölé magasodó Jungfraujochból – közölték a szervezők, a svájci kormány fejlesztési és együttműködési hivatala és a WAVE Alapítvány.

Európa leghosszabb gleccsere most még 23 kilométer hosszú, de 1870 óta három kilométerrel rövidebb lett, és példátlan ütemben fogy, évente 12 méterrel húzódik vissza. A Zürichi Egyetem kutatói szerint 2100-ra eltűnhet.

A jégmező olyan gyors ütemben fogy, hogy az olvadó jég alól 2012-ben előkerült annak a három testvérnek a holtteste, akik 90 évvel korábban egy hegyi expedíció alkalmával jártak szerencsétlenül.

A jelenlegi helyzet éles ellentétben áll az évszázadokkal ezelőttivel. Svájci történészek szerint az Aletsch-gleccser alatti völgy lakói 1678-ban még azért fohászkodtak imáikban, hogy álljon meg a jégtömeg akkor feltartóztathatatlannak tűnő hízása, amely az életüket fenyegette.

Neked ajánljuk
A kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra A kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam