2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelem Guinness-rekordot megdöntő képeslapokkal (képgalériával)

A világ legnagyobb képeslapját rakták ki Európa leghosszabb jégfolyamán, a 3400 méteres magasságban lévő, példátlanul gyorsan fogyó svájci Aletsch-gleccseren. A világ 35 országából 125 ezer képeslapot küldtek iskolások klímavédelemre buzdító üzenetekkel.

 A Guinness Világrekordok szerint ez minden idők legnagyobb, képeslapokból kirakott „képeslapja”. A korábbi rekordot 16 ezer képeslapból épp egy klímakonferencia alkalmából állították össze 2016-ban, Marokkóban.

Fotók: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

A hatalmas, 2500 négyzetméteres mozaikképen a Mi vagyunk a jövő, adjatok esélyt! és az Állítsuk meg 1,5 fokon a globális felmelegedést! felirat olvasható angolul. Ez utalás arra a múlt hónapban közzétett ENSZ-jelentésre, mely szerint bizonyos feltételekkel még lehetséges 1,5 Celsius-fok alatt, vagyis elviselhető szinten tartani a földi légkör felmelegedését.

Az óriásképeslapról készült képeslapot elküldik a december 3-án a lengyelországi Katowicében kezdődő ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek Európa legmagasabban fekvő postahivatalából, az Aletsch-gleccser fölé magasodó Jungfraujochból – közölték a szervezők, a svájci kormány fejlesztési és együttműködési hivatala és a WAVE Alapítvány.

Európa leghosszabb gleccsere most még 23 kilométer hosszú, de 1870 óta három kilométerrel rövidebb lett, és példátlan ütemben fogy, évente 12 méterrel húzódik vissza. A Zürichi Egyetem kutatói szerint 2100-ra eltűnhet.

A jégmező olyan gyors ütemben fogy, hogy az olvadó jég alól 2012-ben előkerült annak a három testvérnek a holtteste, akik 90 évvel korábban egy hegyi expedíció alkalmával jártak szerencsétlenül.

A jelenlegi helyzet éles ellentétben áll az évszázadokkal ezelőttivel. Svájci történészek szerint az Aletsch-gleccser alatti völgy lakói 1678-ban még azért fohászkodtak imáikban, hogy álljon meg a jégtömeg akkor feltartóztathatatlannak tűnő hízása, amely az életüket fenyegette.

Neked ajánljuk
Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam