2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet időben észlelni az erdőtüzet?

A sok halálos áldozattal járó kaliforniai erdőtüzekhez hasonló léptékű tragikus események közben és után feltesszük a kérdést: mit tegyünk a megelőzésért, hogyan prognosztizálható, hogy mikor tör ki a tűzvész? Csodafegyver nincs, de a műholdas adatokkal összekombinált gépi tanulás sokat segíthet.

A korai beavatkozás minden katasztrófánál kulcsfontosságú. A technológia, különösen az infokommunikációs megoldások ezúttal is a megmentők között szerepelhetnek.

Például mesterséges intelligencia, azaz gépi tanulás és új adatgyűjtő eszközök összekombinálásával hamarabb riaszthatók a tűzoltók, hatékonyabb az evakuálás, életek menthetők meg.

Lángoló növényzet a kaliforniai Malibuban 2018. november 9-én. A lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el Fotó: MTI/EPA/EFE/Mike Nelson

A távérzékeléssel foglalkozó Alex Koltunov, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója műholdas időjárási adatokat elemző algoritmusokat tervez.

Az adatok alapján az algoritmus emberi segítséggel valószínűsít tűzvészhelyszíneket.

Az infokommunikációs technikákon alapuló felderítési módszerek rengeteget fejlődtek, és eredményeket is értek el az utóbbi években, viszont egyiket se higgyük csodafegyvernek. „Mindegyik módszernek megvannak a maga korlátai. Milyen adatokkal dolgozunk? Mennyire hitelesek? Az észlelt tűz barbecue-sütögetés vagy tábortűz?” – magyarázza Koltunov.

Az egyetem Tértechnológia és Távérzékelés Központja szorosan együttműködik az Egyesült Államok erdőszolgálatával, és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal időjárási műholdjait, valamint tüzeket vizsgáló algoritmusait is használták.

A GOES-16 műholdról 5 percenként érkező, nagy felbontású képek is segíthetnek a nagyobb katasztrófák megelőzésében Fotó: nasa.gov

Koltunov és munkatársai a 2010-ben fellőtt GOES-15 műhold múltbeli képeit, és különféle tűzesetek jelentéseit összehasonlítva igyekeznek finomhangolni az algoritmusokat. Bíznak benne, hogy eredményeiket alkalmazzák majd a GOES-16 és -17 műholdak munkájában, amelyek

minden 5 percben, egyes esetekben percenként szolgáltatnak nagy felbontású képeket.

Szakértők és tűzoltók egyetértenek, hogy a kommunikáció kulcsfontosságú. A legjobb tűzdetektáló rendszerek kiemelt fontossággal kezelik az érintett szereplők, emberek, algoritmusok, kormányzati ügynökségek, tulajdonosok közötti adatmegosztást. Az információ gyors továbbítása, közkinccsé tétele az egyik leghatékonyabb fegyver.

Neked ajánljuk
Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam