2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új magyarországi madárfajra találtak

Egy Magyarországon eddig nem bizonyítottan előforduló madárfajt, lazúrcinegét (Parus cyanus) figyelt meg és fotózott le három madarász Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában. A lazúrcinege megjelenését és viselkedését tekintve is hasonlít a kék cinegére.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán elmondta, hogy

megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a „sapkája” kék, és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti.

A kék cinege Fotók: wikimedia.org

A világos megjelenésű madár ezért már távolról is feltűnő. A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya.

A lazúrcinege

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek. Van róla megfigyelési adat a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek, amelyek rendszertani besorolása többször is változott: Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt.

Magyarországon eddig legalább három ilyen madarat láttak, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án.

A lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve igen jónak számít.

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.

Neked ajánljuk
Nagy-Britannia méretű természetes környezetet vesznek el a terjeszkedő városok Éljen a biológiai sokféleség! Madárélet Tiszaalpár közelében (képgaléria) Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam