2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatkilónyi műanyagszemetet szedtek ki egy bálna gyomrából

A környezetvédők és kutatók rengeteg szemetet, egyebek mellett két strandpapucsot, 115 műanyag poharat, palackokat, zacskókat vettek ki egy Indonéziánál partra sodródott bálnatetemből. Indonézia a világ második legnagyobb műanyagszennyező országa.

A Wakatobi Nemzeti Parkhoz közeli partszakasz mentőegységét környezetvédők értesítették arról, hogy a helyi lakók egy elpusztult, 9,5 méter hosszú ámbráscet tetemét veszik körbe, és már elkezdték feldarabolni.

A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei

mintegy 5,9 kilogramm műanyagszemetet találtak az állat gyomrában –15 műanyag poharat, négy palackot, 25 zacskót, két strandpapucsot és több mint ezer más plasztiktárgyat.

„Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk” – mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését.

Mindenkit megdöbbentett, amikor előkerült a bálna gyomrának tartalma Fotó: Whale Standing Indonesia

(A bálnatetemről készült, meglehetősen felkavaró képek a Whale Standing Indonesia oldalán tekinthetők meg.)

A Science tudományos lap egy januárban megjelent tanulmánya szerint

a 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező.

Indonézia a földkerekség második legnagyobb műanyagszennyező országa Fotó: wikimedia.org

Az ország évente 3,2 millió tonna műanyagszemetet termel, ebből 1,29 millió kerül az óceánba a kutatás szerint.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyag zacskók használatáról, és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyagszemét közös ellenségük.

Neked ajánljuk
Védett területekkel lehetne növelni a tengeri halállományt Ritka nagy virágállatra bukkantak a Nagy-korallzátonyon (videóval) Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam