2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális bálna- és delfinbörtönre találtak egy drónnal (videókkal)

A brit Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédő szervezet egy drónfelvételt tett közzé, amelyen jól látható, hogyan tartanak fogva egy oroszországi telephelyen illegálisan kifogott delfineket és bálnákat. A vizsgálat elindult, a cég tudományos célokról beszél, de vélhetően kínai cirkuszoknak szánták az állatokat.

A Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédelmi szervezet által közzétett drónfelvételt Oroszország keleti felénél, a Vlagyivosztokhoz közeli Nahodka kikötővárosánál készítették.

A videón jól látszik, hogy a vízben lévő hatalmas ketrecekben bálnák és delfinek úsznak, melyeket illegálisan foghattak ki a halászok.

A szervezet által csak „bálnabörtönnek” hívott egységekben több mint 100 bálna és delfin található meg, akiket az állatvédők feltételezése szerint a kínai vízi vidámparkoknak akarnak értékesíteni. Kínában jelenleg 60 ilyen hely üzemel, és továbbiakat akarnak létrehozni. A The Telegraph szerint

az állatokat egyenként 6 millió dolláros, vagyis nagyjából 1,7 milliárd forintos áron értékesíthetik.

A tevékenység valószínűleg teljesen illegális, a nemzetközi jog értelmében kereskedelmi vagy szórakoztató céllal nem lehet eladni a bálnákat, s befogni is csak tudományos célból szabad. Információk szerint azonban az orosz bálnabörtönben az előbbi történik: az üzemeltető cég 2013 és 2016 között már 13 állaton adott túl.

Van olyan cég is, amelyik kihasználja azt a jogi kiskaput, hogy „bérelni” nem tilos a bálnákat.

Az alábbi videón egy delfin medencébe helyezését lehet látni az oroszországi helyszínen:

A hatóság egyelőre vizsgálja, hogy milyen céllal fogták be az állatokat. A cég azt állítja, hogy tudományos okokból tették, s engedélyt kaptak a bálnák kifogására. Csakhogy az idei évre 13 állat kifogására szól az engedélyük, s a felvételen ennél jóval több befogott állatot látni.

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek a nyáron adták ki azt a megdöbbentő jelentést, mely szerint

évente mintegy 100 ezer bálnát és delfint mészárolnak le a vadászok. A jelek szerint azonban nem ez az egyetlen veszély, ami az állatokat fenyegeti.

A bálna- és delfinbefogásokról, valamint az állatok áráról ez a videó ad rövid összefoglalást:

Neked ajánljuk
575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: faktor.hu
Vissza
Hírfolyam