2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Döbbenetes mértékű az aranyért folytatott perui esőerdőirtás

Hatalmas területű elsődleges, érintetlen esőerdő veszett oda az elmúlt öt évben a kézi és kisüzemi aranybányászat miatt az Amazonas-medence Peruhoz tartozó részén. Megdöbbentette a kutatókat az új felmérés eredménye az esőerdőirtás mértékéről.

„Az erdőirtás mértéke egészen megdöbbentő" – mondta Luis Fernandez, a Wake Forest Egyetem Amazóniai Tudományos és Innovációs Központjának (CINCIA)  ügyvezető igazgatója.

A CINCIA 2013-ban végzett első átfogó elemzése azt mutatta, hogy 30 ezer hektárnyi perui esőerdő veszett oda a bányászat miatt, öt évvel később pedig már csaknem 100 ezer hektárnyi erdőtől megfosztott területet azonosítottak – írja az Eurekalert tudományos hírportál.

Az erdőirtás nyomai Fotó: Courtesy Wake Forest Uniersity

A perui Madre de Dios nevű térségben működő CINCIA kutatói egy újfajta módszert kidolgozva azonosították azokat a területeket, amelyek a kézi és kisüzemi aranybányászat áldozataivá váltak.

A kisüzemi aranybányászat utóhatásait nehéz kiszűrni, mivel a műholdas felvételeken az érintett térségek természetes vizenyős területeknek tűnhetnek. A pusztítás mértéke azonban hatalmas.

Fernandez szerint ott korántsem nagy mennyiségű aranyról van szó, de elegendőről ahhoz, hogy például az Andokban élő szegény munkások szerencsét próbáljanak Madre de Dios esőerdőiben, és óriási pusztítást okozva keressék az aranylemezkéket, amelyekből aztán szép pénzt tudnak csinálni.

A NASA által szolgáltatott műholdas képeken jól látni, hogyan változott meg a táj 2003 és 2011 között a Madre de Dios régióban a bányászati tevékenység miatt  Fotó: dapa.ciat.cgiar.org/UNEP/CATHALAC

Az arany megszerzéséhez megkopasztják az erdős területeket, vagy kiszivattyúzzák a folyók üledékét, majd mérgező higanyt használva vonják ki az értékes fémet a talajból,

nem hagyva mást maguk után, csak higannyal szennyezett tavakat, homokdűnéket, valamint fáktól és minden egyéb növényzettől megfosztott vidékeket.

A kézi és kisüzemi aranybányászat gyakorlata a 2000-es évek elején honosodott meg az Amazonas-medence perui részén, egy időben a Perut Brazíliával összekötő új főútvonal megépítésével, amelynek nyomán az egykor távol eső perui esőerdők és védett területek bárki számára hozzáférhetővé váltak.

Az alábbi videó jobb felső sarkában látható az évek múlása 2004 januárjától 2012 márciusáig, az egyre gyarapodó piros színű foltok pedig a bányászattal, és így az erdőirtással érintett területeket mutatják.

Neked ajánljuk
Kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott a jáki kardvirágos erdő Védett, ritka törpekaktuszokat ástak ki Mexikóban és csempésztek Magyarországra A brazil kormány mégsem hagy fel az Amazonas védelmével Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam