2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyesebbek lettek a hurrikánok a klímaváltozás miatt

Egy új kutatás szerint a trópusi viharok egyre több csapadékot szállítanak. Ha a Katrina, az Irma és a Maria az iparosodás előtt alakul ki, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna, mint napjainkban. A jelenség hátterében az éghajlatváltozás áll. 

A Wei Zhang, az Iowai Egyetem munkatársa által vezetett csoport tizenöt olyan trópusi ciklont elemzett nemrégiben, amelyek az Atlanti-óceánon alakultak ki az elmúlt évtizedben. A kutatók ezt követően szimulációk segítségével mérték fel, hogy miként viselkedtek a hurrikánok az iparosodás előtti időkben, illetve hogy milyenekké válnak a jövőben, ha a klímaváltozás folytatódik.

Az adatok alapján egyes ciklonok 10 százalékkal több csapadékot szállítottak a globális felmelegedés miatt, a jövőben pedig akár 30 százalékkal több esőt zúdíthatnak az érintett területekre.

Fotó: pixabay.com

A szimulációkban a szakértők olyan tényezőkkel számoltak, mint az üvegházhatású gázok mennyisége, a páratartalom, illetve az óceán és a levegő hőmérsékletének változása. A kutatásból kiderült, hogy ha a Katrina, az Irma és a Maria az iparosodás előtt alakul ki, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna, mint napjainkban.

A kutatók eddig is tudták, hogy a felmelegedő óceán kedvez a hurrikánoknak.

Christina Patricola, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium klímakutatója azt nyilatkozta, hogy az emberi tevékenység befolyásolja a trópusi ciklonok csapadékmennyiségét. A szimulációik alapján

a jövőben a helyzet még rosszabb lesz, s bár a trópusi ciklonok szélerőssége egyelőre stabil, de a jövőben ugyancsak fokozódhat.

A hurrikánok egyre szelesebbé és csapadékosabbá válnak, és egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az érintett területek lakóira.

Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam