2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megyei jogú városok fontos szerepet vállalnak a klímavédelemben

Jó döntés volt, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége csatlakozott az Under2 Koalícióhoz, és tagjai vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik a települések szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es értékhez képest – mondta Áder János csütörtökön a szervezet Tatabányán tartott közgyűlésén.

A köztársasági elnök a jó példák között említette a soproni kórház napelemes beruházását, a miskolci távfűtést, ahol megújuló energiából származik a felhasznált hő 40 százaléka, a Debrecenben forgalomba állított elektromos buszokat és a szegedi kerékpáros és tömegközlekedés összekapcsolását.

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén  Fotó: MTI

A fenntartható gazdaságé a jövő

Áder János az utóbbi hónapokban született két meghatározó tanulmány adatait ismertette, szólt a ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) megállapításairól, valamint az Új klímagazdasági jelentésről, mely a hőmérséklet-emelkedés gazdasági hatásait vizsgálta, majd elmondta, az anyagot hamarosan fejezetenként közzéteszik az elobolygonk.hu weboldalon.

A tanulmány szerint 2030-ig fenntartható pályára kell állítani a gazdaságot, ugyanakkor a népesség növekedése miatt 90 ezer milliárd dollárt kell a leginkább klímabarát infrastruktúra kiépítésére fordítani.

Az elnök kritikusnak nevezte az elkövetkezendő néhány évet, mivel akkor készülnek majd a jövőt meghatározó tervek, amelyekben kellő súllyal kell szerepelni az éghajlatváltozás hatásait mérséklő beruházásoknak.

Fotó: MTI

A tanulmány szerint a fenntartható gazdaság a Földön 26 billió dollárral több GDP-t állíthat elő, 65 millió munkahelyet teremthet és évente 700 ezerrel csökkentheti a légszennyezés miatti halálesetek számát.

Áder János ismertette, hogy az IPCC összegzése figyelmeztet a víz körforgásának felgyorsulására, emiatt akár 100 kilométeres távolságon belül egyszerre lehet aszály és árvíz. Számítani lehet továbbá a mezőgazdasági termelés csökkenésére, valamint a víz- és élelemhiány miatti tömeges migrációra.

Kulcsszó az energia

Az elnök elmondta, a tanulmány szerint a szénerőműveket 2050-ig be kellene zárni. Hozzátette:

A kétfokos hőmérséklet-emelkedést jelentő célkitűzést atomerőművek nélkül nem lehet teljesíteni.

Szénerőmű  Fotó: pixabay.com

Az államfő rámutatott, máig nem sikerült megoldani a termelt energia hatékony tárolását és a szállítási veszteség csökkentését. „Hadiipari kutatások helyett a forrásokat erre kellene fordítani, mert ez teremti meg a túlélés lehetőségét” – jelentette ki.

Neked ajánljuk
Kanadából betelepített hódok fenyegetik Patagónia erdőit (videóval) Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A brit variáns elől nem lehet elbújni Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam