2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Etessük őket télen, de az itatás még fontosabb

Télen a legfontosabb a madarak itatása. Az etetést tél közben is fokozatosan abba lehet hagyni, de semmiképpen se a legkeményebb fagyok idején. Magvak, állati zsiradék, gyümölcs jelent még segítséget nekik, de a szalonnával óvatosan bánjunk.

Ha akkor hagyjuk abba a madarak etetését, amikor beállnak a -10 fokos, vagy annál keményebb fagyok, és napközben is mínuszok vannak, a gyengébb fizikumú madarak bajba kerülhetnek – figyelmeztetett az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Például ha tudjuk, hogy február idején hosszabb külföldi útra kell mennünk, és azon gondolkodunk, hogy okos-e így elkezdeni az etetést, akkor erre igen a válasz. Ugyanakkor ha már közeleg az utazás ideje, egyszerűen ne töltsük újra az etetőt, így szépen lassan kikopik, elfogy belőle az élelem, és ezt érzékelve a madarak odébb állnak.

A legfontosabb téli segítség a madaraknak az ivóvíz, hiszen a száraz, fagyos napokon ugyanúgy szenvedhetnek a szomjúságtól, a vízhiánytól, mint a júliusi kánikulában, ráadásul nemcsak ivásra, de fürdéshez is szükségük van a vízre.

Fotó: tollal.hu

Kenyeret, péksüteményt soha!

Három klasszikus eleségcsoportot érdemes adni a madaraknak:

  • Magvak. Ilyen például a klasszikus fekete napraforgómag, amihez érdemes apró magokat keverni, például kölest vagy nem darált mákot.
  • Állati zsiradékok. A legjobb a kacsa-, liba-, sertésháj. A szalonna határeset, mivel alapvetően sóval tartósítják, ami nem tesz jót a madaraknak. Ha viszont van olyan öreg szalonnánk, amit odaadnánk nekik, azt előbb jó alaposan főzzük ki. Így mentesítjük a sótól, s akkor már nyugodtan kitehetjük az etetőbe.
  • Gyümölcsök. A legklasszikusabb az alma, de különösen a lapos területeken nagyon sok bogyós termést, például fagyalt, borostyánt, vadszőlőt gyűjthetünk, és ágastól kikötözhetjük az etető mellé. Nagyon szeretik őket a madarak, különösen a fekete rigó és a vörösbegy. 

Ezeken kívül semmi másra nincs szükségük. Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, péksüteményt!

A szakember hozzátette, hogy a boltokban, kertészetekben kapható műanyag hálós madáreleség is jó, de óvjuk a környezetet, ha a kiürül a háló, szedjük össze, és dobjuk a szelektív műanyaggyűjtőbe.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam