2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenkit megviselt az állatkertben Asha elvesztése

Egy napon át, éjt nappallá téve küzdöttek az öt és fél éves elefánt, Asha életéért a Budapesti Állatkert szakemberei. Nemzetközi konzíliummal kiegészülve kezelték Ashát, az infúziótól kezdve egészen a vérátömlesztésig, de mindhiába. Szombaton, nem sokkal dél előtt a kór legyőzte az elefánt szervezetét.

Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése abban a korban, amelyben Asha is volt, a vadon élő és az állatkerti elefántoknál is jelenleg világszerte a legjellemzőbb halálok. A vírus szinte minden állatban benne van, amikor pedig erőre kap, akkor egy nagyon intenzív, gyors folyamat indul el – mondta az InfoRádiónak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Tavaly nyáron készült ez a kép Asháról, amikor vízzel locsolták a nagy  kánikulában
Fotó: MTI/Kovács Attila

Így volt ez Ashánál is. Az öt és fél éves nősténynél csütörtökön mutatkoztak a betegség jelei. Az intézmény szakemberei nemzetközi konzíliummal kiegészülve kezelték az elefántot, az infúziótól kezdve egészen a vérátömlesztésig – az apaállattól vettek vért – mindennel megpróbálkoztak. Az állatorvosok és az állatgondozók éjt nappallá téve küzdöttek Asha életéért, de szombaton, nem sokkal dél előtt a kór legyőzte az elefánt szervezetét.

Mivel nincs százszázalékos biztosíték arra, hogy a vírus nem támadja meg az állatkert többi elefántját is, szoros megfigyelés alatt tartják az állatokat, a legifjabb példánynál, Arunnál pedig külön foglalkoznak azzal, hogy erősítsék szervezete védekezőképességét.

A vadonban élő elefántoknál megfigyelték, hogy amikor a csorda egyik tagja elpusztul, a többi állat hosszabban időzik a tetemnél. Mintha gyászolnának. Amikor Ashát elvitték, az anyaelefánt és a testvér az istállónak azon a területén tartózkodott, ahol a legtöbbet hallhattak a történtekből. Ha nem is láthatták, de sejthették, hogy mi történik, annál is inkább, mert az elefántok az ember számára már nem hallható hangokkal is tudnak kommunikálni egymással.

Öt évvel ezelőtt sokunk örömére született kis elefánt Budapesten. Ezek voltak megszületése után Asha első tétova lépései:

Asha, az ázsiai elefánthölgy 2013. február 14-én született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Csaknem hat éven át a nagyközönség és az állatkerti munkatársak egyik kedvence volt. (...) A szívünkhöz nőtt ifjú elefánt emlékére ezt a kisfilmet állítottuk össze olyan képkockákból, amelyek Asha életének néhány emlékezetes pillanatát örökítették meg”

– fűzték az emlékfilmhez az állatkert munkatársai.

Neked ajánljuk
Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam