2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

145 gömbölyűfejű-delfin pusztult el Új-Zéland egyik partszakaszán

Az állatok tömeges partra vetődést követően pusztultak el a hétvégén Új-Zéland távoli, déli, a Stewart-szigetnél lévő partszakaszán. A tengeri emlősöket egy közelben kempingező túrázó fedezte fel a hétvégén, de mire megérkezett a segítség, a delfineknek legalább a fele elpusztult már. A többieket pedig kénytelenek voltak elaltatni.

Az ország környezetvédelmi minisztériumának jelentése szerint a még életben lévő delfinek sikeres visszaterelésének esélye rendkívül alacsony volt. A delfinek testének felét homok borította, ami azt jelezte, hogy már egy napja a parton lehettek, amikor rájuk találtak.

A hatóság szakemberei a terület elhagyatottsága, az emberhiány, valamint az állatok rossz állapota miatt a legemberségesebb megoldás mellett döntöttek. A tetemeket a parton hagyják, hadd végezze a természet a dolgát.

Az akár hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű-delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. Évente két-három alkalommal találnak partra vetődött egyedeket közülük.

Gömbölyűfejű-delfin Fotó: wikimedia.org

A gömbölyűfejű-delfineken kívül még egy partra vetődött 15 méteres nagy ámbráscet és egy kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján szombaton, vasárnap pedig további tíz kis ámbráscetet fedeztek fel az Északi-sziget egy partszakaszán. Közülük kettő elpusztult, a többit megpróbálták visszaterelni a nyílt vízbe.

Új-Zélandon gyakran, évente nagyjából 85 alkalommal sodródnak partra a tengeri emlősök, de az esetek többségében csak egy-egy példányról van szó. Az okok nem teljesen ismertek.

Közrejátszhat betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés, vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.

Neked ajánljuk
Az ifjabb Cousteau is bekapcsolódott az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításába Szokatlanul sok delfin tetemét mosta partra a víz Görögországban Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam