2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: öt fokkal is melegebbek lehetnek a nyarak Nagy-Britanniában

A klímaváltozás miatt nemcsak a nyarak lehetnek forróbbak több mint 5 fokkal, hanem a telek is melegebbé és esősebbekké válthatnak a szigetországban a 2070-es évekre. Emellett az emelkedő tengervízszint komoly áradásokat eredményezhet.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) jelentése azt mutatja meg, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékétől függően milyen klímaforgatókönyvekre lehet számítani a következő évtizedekben Nagy-Britanniában. A mutatók szerint még a legalacsonyabb szintű kibocsátás esetén is akár 2,3 Celsius-fokkal emelkedhet az éves átlaghőmérséklet a század végére – írja az MTI.

A legmagasabb szintű kibocsátás mellett akár 5,4 Celsius-fokkal is emelkedhet a nyári hőmérséklet – az 1981-2000 közötti átlaghoz képest –, és 4,2 Celsius-fokkal is melegebbek lehetnek a telek 2070-re. Az ideihez hasonló forró nyarak esélye nagyjából 50 százalékra nőhet 2050-re.

A brit partoknál 1,15 méterrel is megemelkedhet a tengerszint Fotó: pixabay.com

A jelentés szerint a nyári átlagos csapadékmennyiség 47 százalékkal is csökkenhet, míg a téli esőmennyiség 35 százalékkal is emelkedhet 2070-re a legrosszabb forgatókönyv esetén. A tengerszint mindeközben 1,15 méterrel is megemelkedhet 2100-ra, jelentősen növelve az áradások kockázatát.

A tengerszint az összes forgatókönyvben emelkedést mutat a 21. század folyamán, és még azon túl is, ami azt jelenti, hogy valószínűleg rendszeresebbé válhatnak a szélsőséges vízállások a nagy-britanniai partoknál.

A szakemberek szerint Nagy-Britannia ugyan több mint 40 százalékkal csökkentette már a kibocsátást 1990 óta, ám további lépések nélkül a jelentésben felvázolt jövő vár rá. A brit meteorológiai szolgálat hadley-i központja, a brit kormány és a brit környezetügyi hatóság együttműködésével megszületett jelentés 2009 óta az első átfogó előrejelzés Nagy-Britannia éghajlatáról.

Neked ajánljuk
Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez Ürge-Vorsatz Diana: Amazónia a Föld nagy kincseskamrája Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam