2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megjöttek a leszállás utáni első képek a Marsról

Végtelen, sivatagos síkságról küldött felvételt az európai idő szerint hétfő este, közel 7 hónapos út után a Mars felszínét elérő InSight űrszonda. Pár perces videó is felkerült a világhálóra a landolás előtti feszült, és a leszállást követő örömteli pillanatokról a NASA-központból.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal (NASA) InSight űrszondája május 5-én indult a Marsra, és mintegy 485 ezer kilométernyi utat tett meg a hétfő esti landolásáig.

A NASA InSight nevű Mars-szondájának méretarányos modellje a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában
Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia

A vörös bolygót megközelítve, majd arra leszállva is küldött már képet az InSight.

A szonda a Mars belsejének kutatása céljából lett elindítva, a projekt egymilliárd amerikai dollárba került, és az a célja, hogy még több információt szolgáltasson a Föld és a Naprendszer többi bolygójának keletkezéséről.

A NASA által közreadott képen az InSight nevű Mars-szonda landol a vörös bolygón 2018. november 26-án
Fotó: MTI/AP/NASA/JPL-Caltech

A most odaért eszköz nem fog közlekedni a bolygón, hanem három lábán egy helyben áll majd, így végzi el a szükséges vizsgálatokat. Az InSightot két apró műhold is elkísérte a Mars közelébe.

A NASA által közreadott kép a szondáról, miután sikeresen landolt a vörös bolygón
Fotó:MTI/AP/NASA/JPL-Caltech

Íme, a landolás előtti feszült, és a leszállást követő örömteli pillanatok a NASA-központból:

Neked ajánljuk
Teknősök segítségével jósolják meg az óceánok hőmérsékletének változását Magyar–brit kutatási siker: alapjaiban kell átértelmezni a földi élet fejlődését Gyógyító állati mérgek – egy magyar kutató létrehozta a világ toxinbankját Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam