2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős jegesmedve-populációra bukkantak a Csukcs-tengernél

Miközben a klímaváltozás miatt a jegesmedvék populációja sok helyen veszélyeztetett, addig Alaszka közelében, az Egyesült Államok és Oroszország közötti Csukcs-tenger térségében erős és nagy létszámú, 3000 fős jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás.

Eric Regehr, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, hogy ez rövid távon nagyon jó hír, ugyanakkor hosszú távon nem azt jelenti, hogy ezeknek az állatoknak az életére ne lenne hatással a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek szükségük van a jégre a fókavadászathoz, de a jóslatok a klímaváltozás következtében a tengeri jég fogyatkozását vetítik előre. 

Jegesmedvék a Csucsk-tenger térségében Fotó: NOAA/OER/Hidden Ocean 2016:The Chukchi Borderlands

A tanulmány bemutatta, hogy világszerte hogyan hat a jegesmedvékre a tengeri jégtakaró csökkenése.

Néhol máris hanyatlik a populáció, máshol még rendben van.

A jegesmedvéket a tengeri emlősökhöz sorolják, mivel életük legnagyobb részét a tengeri jégtáblákon töltik. A jégtáblák területének csökkenése miatt szűkülnek vadászati lehetőségeik, hosszabban kell időzniük a parton, és többet kell úszniuk, ami nagyon igénybe veszi őket.

A világ jegesmedve-populációja 19 alpopulációra oszlik, ezek közül 2 amerikai vizeken él. A Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék a jégtakaró csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek, ezért az USA-ban 2008-ban a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) akkori felmérése szerint az állományban kevesebb medvebocs élte túl a második évét, a felnőtt hím állatok súlya csökkent, és kisebb lett a koponyájuk.

Fotó: polarbearscience.com

Az USGS kutatója, Karyn Rode egy közelmúltban publikált tanulmányában megállapította, hogy

a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a csukcsi jegesmedvék is többet időznek már a parton, és csaknem 30 nappal kevesebb idejük van vadászni a jégtáblákon.

A jegesmedvék túlélését segíti az a képességük, hogy zsírtartalékot tudnak felhalmozni a szervezetükben, és a csukcsi gazdag fókapopuláció kárpótolja őket a lecsökkent vadászati időért.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint

jelenleg mintegy 22-31 ezer jegesmedve él a világon, de figyelmeztetnek rá, hogy az egyedszám valószínűleg gyors hanyatlásnak indul,

ahogyan a globális felmelegedés következtében a tengeri jég tovább olvad. Az elkövetkező 35-40 évben bő 30 százalékos hanyatlást jósolnak.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja A legrózsaszínebb flamingók a legagresszívabbak is egyben Áramló tengerek, hömpölygő dallamok Sikeres volt a villanyautók vásárlását támogató pályázat A jószándék kevés lesz: a ma ígéreteit csak a jövő technológiája válthatja valóra
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam