2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közeljövőben újra támadhat az El Niño

A Meteorológiai Világszervezet megerősítette azt az ausztrál előrejelzést, amely szerint a következő hónapokban kialakul az El Niño néven ismert időjárási anomália, ami a világ egy részére borzalmas esőzéseket, más részére iszonyú kánikulát hoz.

Igen valószínű, hogy 2019 elejére kialakul az El Niño időjárási anomália, ami korábbi megjelenéseikor kisebb-nagyobb felfordulást okozott az egész világ időjárásában – írta a BBC alapján a Napi.hu.

A Meteorológiai Világszövetség (WMO) immáron 75-80 százalékra teszi az esélyét annak, hogy a következő három hónapban lezajlik ez a folyamat, amelynek hátterében az áll, hogy a Csendes-óceán hőmérséklete az egyenlítő közelében, Dél-Amerika szomszédságában az átlagosnál magasabbra emelkedik.

A tengerfelszín hőmérsékletének alakulása a 2016-os El Niño idején Fotó: NASA Jet Propulsion Laboratory

Az El Niño a tapasztalatok szerint árvizeket okozó esőket hoz Dél-Amerikában, illetve szárazsághoz vezet Ázsiában és Afrikában. Miután az óceán átadja a hőjét a légkörnek, az egész világon hőhullámok keseríthetik meg az emberek életét.

A WMO mérései szerint a Csendes-óceán középkeleti medencéjében gyenge El Niño-szintre jellemző hőmérséklet alakult ki október óta. Ugyanakkor a légkör egyelőre nem válaszolt erre a extra hőmennyiségre.

Ugyanakkor a meteorológusok arra számítanak, hogy a jövő év elején érkező El Niño nem lesz olyan erős, mint a 2015–2016 fordulóján kialakult elődje. Ez az anomália a világ legkülönbözőbb részein vezetett szárazságokhoz, áradásokhoz, korallpusztuláshoz – emlékeztetett Maxx Dilley a világszervezet klimatikus előrejelzésekért és alkalmazkodásért felelős részlegének igazgatója.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam