2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag miatt változott meg a tengeri élőlények viselkedése

A műanyag jelenléte az óceánokban egyre nagyobb fenyegetést jelent az élővilág számára – szinte megfojtja azt. Egy új kutatás szerint a műanyagokban található vegyi anyagok megváltoztatták a tengerekben élő állatok viselkedését, és sebezhetőbbé váltak.

A kutatás során a Francia Tudományos Kutatóközpont tengeri csigákkal végzett kísérleteket, amely rámutatott: a műanyagszennyezés olyan mély hatást gyakorol az óceán és tengerek életére, amely eddig talán nem volt ennyire nyilvánvaló.

Az élővizek műanyag-szennyezettsége egyre nagyobb méreteket ölt, az állatok pedig egyre jobban szenvednek. A műanyag flakonok, kupakok, zacskók és más csomagolóanyagok tömegei már megjelentek a Jeges-tengeren és a Mariana-árokban is.

Szárazföldre visszavetett műanyaghulladék Hawaii partjainál Fotó: flickr.com

Elveszítették a veszély közeledtére való reagálás képességét

A műanyagok számos, potenciálisan mérgező vegyi anyagot tartalmaznak, beleértve az előállításuk során felhasznált adalékanyagokat, valamint a környezetből felszívódó anyagokat.

Ezek megszakíthatják az állati embriók fejlődését, ráadásul a bomlás során az apró szemcsék bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe, amellyel jelentősen károsítják a vízi élővilágot.

Laurent Seuront, a Francia Tudományos Kutatóközpont professzora és csapata ezúttal a tengeri csigák ösztönös viselkedését tanulmányozta, amit a természetes ellenségükkel, a rákokkal szemben tanúsítanak. Eredményeiket a Biology Letters című tudományos szaklapban publikálták.

Ezek az apró teremtmények általában úgy tudják elkerülni a támadást, hogy a rákok jelentétét megérezve a csigaházukba menekülnek. Amikor azonban a tesztek során kis mennyiségű műanyagot helyeztek a vízbe, a vizsgált állatok már nem reagáltak a nyilvánvaló kémiai jelzésekre, amelyek a rákok közeledtét jelzik.

Egyszerűen elveszítették a veszély közeledtére való reagálás képességét, így kiszolgáltatottá váltak.

A vizsgálat a tengeri csigára irányult Fotó: Paul Morris

Megváltoztak az állatok szokásai

Ez az első ilyen jellegű kutatás, amely nem csupán egy faj biológiai adottságait vizsgálta, hanem rámutatott a zsákmány és a ragadozó közötti kölcsönhatásokra is.

Ezek a megállapítások nagy valószínűséggel nem csupán a tengeri csigákra, hanem minden olyan fajra is vonatkoznak, amelynek az életét és viselkedését befolyásolja az élőhelyek műanyag-szennyezettsége”

– mutatott rá Seuront professzor. – „A kutatás abban is segíthet, hogy jobban megértsük a vízben élő világ működését, beleértve a rákok és halak viselkedését, megváltozott szokásait."

Bár a vegyi anyagokat tartalmazó víz egyértelmű hatást gyakorolt a tengeri csigák reakcióira, az Angol-csatorna strandjairól összegyűjtött, szennyezett homokszemcsék még ennél is drámaibb eredményeket mutattak. Rengeteg olyan vegyi anyag kerül a tengerekbe és óceánokba, amelyek megrekednek a víz felszínén. Ez lehet rovarirtó szer, nehézfémek, szénhidrogének és más veszélyes dolgok.

A ragadozó és préda újszerű kapcsolata megváltoztathatja az ökoszisztémát, és befolyásolhatja a tápláléklánc működését, amely hatással lehet az emberi táplálékforrásokra is.

Seuront és csapata ezért további kísérletekkel igyekszik jobban megérteni a műanyaggal szennyezett vizekben élő állatok megváltozott magatartását és viselkedését.

Neked ajánljuk
Az ifjabb Cousteau is bekapcsolódott az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításába Az ifjabb Cousteau is bekapcsolódott az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításába A mérőeszköz is belegabalyodik a töméntelen műanyagba Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam