2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag miatt változott meg a tengeri élőlények viselkedése

A műanyag jelenléte az óceánokban egyre nagyobb fenyegetést jelent az élővilág számára – szinte megfojtja azt. Egy új kutatás szerint a műanyagokban található vegyi anyagok megváltoztatták a tengerekben élő állatok viselkedését, és sebezhetőbbé váltak.

A kutatás során a Francia Tudományos Kutatóközpont tengeri csigákkal végzett kísérleteket, amely rámutatott: a műanyagszennyezés olyan mély hatást gyakorol az óceán és tengerek életére, amely eddig talán nem volt ennyire nyilvánvaló.

Az élővizek műanyag-szennyezettsége egyre nagyobb méreteket ölt, az állatok pedig egyre jobban szenvednek. A műanyag flakonok, kupakok, zacskók és más csomagolóanyagok tömegei már megjelentek a Jeges-tengeren és a Mariana-árokban is.

Szárazföldre visszavetett műanyaghulladék Hawaii partjainál Fotó: flickr.com

Elveszítették a veszély közeledtére való reagálás képességét

A műanyagok számos, potenciálisan mérgező vegyi anyagot tartalmaznak, beleértve az előállításuk során felhasznált adalékanyagokat, valamint a környezetből felszívódó anyagokat.

Ezek megszakíthatják az állati embriók fejlődését, ráadásul a bomlás során az apró szemcsék bekerülnek a tengeri élőlények szervezetébe, amellyel jelentősen károsítják a vízi élővilágot.

Laurent Seuront, a Francia Tudományos Kutatóközpont professzora és csapata ezúttal a tengeri csigák ösztönös viselkedését tanulmányozta, amit a természetes ellenségükkel, a rákokkal szemben tanúsítanak. Eredményeiket a Biology Letters című tudományos szaklapban publikálták.

Ezek az apró teremtmények általában úgy tudják elkerülni a támadást, hogy a rákok jelentétét megérezve a csigaházukba menekülnek. Amikor azonban a tesztek során kis mennyiségű műanyagot helyeztek a vízbe, a vizsgált állatok már nem reagáltak a nyilvánvaló kémiai jelzésekre, amelyek a rákok közeledtét jelzik.

Egyszerűen elveszítették a veszély közeledtére való reagálás képességét, így kiszolgáltatottá váltak.

A vizsgálat a tengeri csigára irányult Fotó: Paul Morris

Megváltoztak az állatok szokásai

Ez az első ilyen jellegű kutatás, amely nem csupán egy faj biológiai adottságait vizsgálta, hanem rámutatott a zsákmány és a ragadozó közötti kölcsönhatásokra is.

Ezek a megállapítások nagy valószínűséggel nem csupán a tengeri csigákra, hanem minden olyan fajra is vonatkoznak, amelynek az életét és viselkedését befolyásolja az élőhelyek műanyag-szennyezettsége”

– mutatott rá Seuront professzor. – „A kutatás abban is segíthet, hogy jobban megértsük a vízben élő világ működését, beleértve a rákok és halak viselkedését, megváltozott szokásait."

Bár a vegyi anyagokat tartalmazó víz egyértelmű hatást gyakorolt a tengeri csigák reakcióira, az Angol-csatorna strandjairól összegyűjtött, szennyezett homokszemcsék még ennél is drámaibb eredményeket mutattak. Rengeteg olyan vegyi anyag kerül a tengerekbe és óceánokba, amelyek megrekednek a víz felszínén. Ez lehet rovarirtó szer, nehézfémek, szénhidrogének és más veszélyes dolgok.

A ragadozó és préda újszerű kapcsolata megváltoztathatja az ökoszisztémát, és befolyásolhatja a tápláléklánc működését, amely hatással lehet az emberi táplálékforrásokra is.

Seuront és csapata ezért további kísérletekkel igyekszik jobban megérteni a műanyaggal szennyezett vizekben élő állatok megváltozott magatartását és viselkedését.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam