2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „csendes gyilkos”: a biológiai sokféleség csökkenése

Kihalási válsággal néz szembe a Föld, amelynek növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul. A biológiai sokféleség csökkenésének hatása nem olyan látványos, mint a klímaváltozásé, ám sok tekintetben sokkal veszélyesebb annál.

Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének (CBD) teljesítéséért felelős ENSZ-titkárság vezetője az egyiptomi ENSZ Biodiverzitási Konferenciát követően adott interjút a BBC News-nak.

Palmer szerint a bolygó növény- és állatvilágának sokszínűsége, azaz a biodiverzitás olyan tőke, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának az emberiség.

Ha elveszítjük a biológiai sokféleséget, azzal tönkretesszük az embert életben tartó hálózatot.

„Csendes gyilkosnak szoktam nevezni a biológiai sokféleség csökkenését, mivel a hatása nem olyan látványos, mint a klímaváltozásé, ám sok tekintetben sokkal veszélyesebb annál” – jegyezte meg az ügyvezető titkár.

Fotó: pixabay.com

Komoly kihatással van a bolygó egészségre, hogy az emberek mit esznek. Palmer nem azt mondja, hogy mindenkinek vegetáriánussá kell válnia, de meg kellene értenünk, hogy

a húsfogyasztásunk hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ami pedig hatással van a természetes élőhelyekre és ökoszisztémákra.

Ma már egyre jobban visszakövethető a különböző termékek származási helye, legyen szó a bútorkészítéshez használt faanyagról, vagy a boltokban kapható élelmiszerekről.

Palmer szerint az apró növények és állatok épp olyan fontosak, mint látványosabb, népszerűbb társaik. Gyakran kérdezik tőle, hogy miért kellene azzal foglalkozni, ha egy lepkefaj kipusztul az Amazonas-medencében, vagy egy apró bogárfaj örökre eltűnik a Földről, mire Palmer válasza az:

„Amikor elveszítjük ezeket a fajokat, akkor a természet nagyobb rendszerében betöltött szerepüket is elveszítjük.”

Hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség csökkenését megakadályozó intézkedésekhez széles körű konzultációra van szüksége az üzleti világ szereplőinek, az őslakos népek és a civil társadalom bevonásával.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja A legrózsaszínebb flamingók a legagresszívabbak is egyben Áramló tengerek, hömpölygő dallamok Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam