2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltárták a kaliforniai tűztornádó okait

Katasztrófafilmbe illő jelenet volt, amikor július 26-án egy több mint ötezer méteres forgó füst- és lángoszlop jelent meg a kaliforniai Redding városánál, és most már azt is tudjuk, hogy mi okozta a pusztító tűztornádót, ami egészen más, mint az erdőtüzek hője által létrehozott tűzörvények.

A Reddingnél felbukkant pusztító jelenséget műholdas és radarképeket felhasználva vizsgálták a Nevadai Egyetem kutatói, és megállapították, hogy ehhez hasonlót csupán egyszer, a 2003-as canberrai tüzek során dokumentáltak.

A kaliforniai jelenség kialakulásának egyik kulcstényezője egy felhő volt, amelyet maga a tűz generált.

Forrás: KPIX CBS SF Bay Area/youtube.com

A fagyott tetejű füstviharfelhő (pirocumulonimbus) rendkívül gyorsan növekedett függőleges irányban, és tornádó erejű szeleket eredményezett.

Mindez – kiegészülve a rekordmagas hőmérséklettel, az alacsony páratartalommal és a felszínhez közel kialakult vízszintes szélnyírással, amikor a szél iránya rendkívül gyorsan változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul – tűztornádó kialakulásához vezetett.

Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu
Neked ajánljuk
Az erdőtüzek korai hóolvadást okoznak – a korai olvadás pedig erdőtüzeket Még soha nem volt ilyen erős az El Niño az elmúlt négyszáz évben Több országban is komoly problémákat okoznak az esőzések Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam