2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltárták a kaliforniai tűztornádó okait

Katasztrófafilmbe illő jelenet volt, amikor július 26-án egy több mint ötezer méteres forgó füst- és lángoszlop jelent meg a kaliforniai Redding városánál, és most már azt is tudjuk, hogy mi okozta a pusztító tűztornádót, ami egészen más, mint az erdőtüzek hője által létrehozott tűzörvények.

A Reddingnél felbukkant pusztító jelenséget műholdas és radarképeket felhasználva vizsgálták a Nevadai Egyetem kutatói, és megállapították, hogy ehhez hasonlót csupán egyszer, a 2003-as canberrai tüzek során dokumentáltak.

A kaliforniai jelenség kialakulásának egyik kulcstényezője egy felhő volt, amelyet maga a tűz generált.

Forrás: KPIX CBS SF Bay Area/youtube.com

A fagyott tetejű füstviharfelhő (pirocumulonimbus) rendkívül gyorsan növekedett függőleges irányban, és tornádó erejű szeleket eredményezett.

Mindez – kiegészülve a rekordmagas hőmérséklettel, az alacsony páratartalommal és a felszínhez közel kialakult vízszintes szélnyírással, amikor a szél iránya rendkívül gyorsan változik, miközben a nagy sebessége megmarad vagy kissé módosul – tűztornádó kialakulásához vezetett.

Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu
Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket „Élve megfőtt” félmillió kagyló Új-Zéland partjainál Újra jó ügyért szólt a Queen Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam