2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészesen fogynak a delfinek

Nagy bajt jelez három delfinfaj drámai fogyása Ausztrália Darwin térségében. A kutatók a csökkenés okát a klímaváltozásban és az egyre növekvő víz alatti zajban látják.

Mintegy felére csökkent a delfinek száma 2011-hez képest az Ausztrália Északi Területén található Darwin térségében egy ausztrál kutató megfigyelései szerint. A környéken hagyományosan három delfinfaj – a mérsékelten fenyegetett ausztráliai delfin, a sebezhető fajok közé sorolt ausztráliai púposdelfin és a palackorrú delfin – otthona.

Carol Palmer évek óta figyeli a delfinek populációját Fotó: abc.net.au

Carol Palmer, az Északi Terület környezetvédelmi osztályának vezető kutatója az
ABC Newsnak azt nyilatkozta: 2011 óta az ausztrál púposdelfin egyedszáma 40 körüliről 20 körülire esett vissza Darwinnál.

Palackorrú delfin Fotó: abc.net.au/Carol Palmer

A szélesebb térséget nézve 2017-re 50-re fogyatkozott a púposdelfinek száma, míg 2011-ben még 88-at tartottak számon. Hasonló mértékben csökkent az ausztráliai és a palackorrú delfinek populációja is.

Púpos delfin Fotó: abc.net.au/Carol Palmer

Palmer szerint a csökkenés oka a klímaváltozás és az egyre növekvő víz alatti zaj, amelyre a delfinek különösen érzékenyek.

A Darwin kikötőben 2011 óta fokozatosan nőtt a hajózás
Fotó: ABC News/Jane Bardon

A klímaváltozásról a kutató elmondta, hogy 2016-ban mérték a tengerfelszín eddigi legmagasabb hőmérsékletét mind Darwinnál, mind Észak-Ausztráliában, mely változás érintheti a tengeri halak szaporodását is, és nehéz felmérni a szállításnak és egyéb tényezőknek a tengeri élővilágra gyakorolt hatását.

Ausztráliai delfin Fotó: abc.net.au/Carol Palmer
Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: estiujsag.hu
Vissza
Hírfolyam