2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agresszívvé váltak az indiai városokban az élőhelyükről kiszorított majmok

Újdelhiben komoly fenyegetéssé váltak a hivatalokban garázdálkodó rhesusmajmok csoportjai. A makákók ételt és mobiltelefonokat is kikapnak az ember kezéből, és betörőként terrorizálják a főváros és térségének lakóit. Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította őket természetes élőhelyükről, így a városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni.

A majmok gyakorlatilag megszállták az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét. Novemberben, a téli ülésszak kezdete előtt körlevélben adtak tippeket az indiai képviselőknek a majomtámadások elkerülésére. Például azt, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, és végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így a városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni.

A hindu többségű Indiában sokan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel.

Oroszlánfejű makákó Fotó: maxpixel.net

Az etetés társadalmi-vallási hagyománya ördögi kört teremtett.

A majmok hozzászoktak ahhoz, hogy etetik őket, és elveszítették félelmüket az emberrel szemben. Aktívan kutatnak további étel után, s ha nem kapnak, agresszívvé válnak.

Amikor az indiai miniszterelnök 2015-ben internetet akart bevezettetni Váránaszi városába, terveit a Gangesz folyó partján lefektetett optikai kábeleket megrágcsáló majmok százai szabotálták el. Amikor Barack Obama volt amerikai elnök látogatott  Újdelhibe, a városvezetés seprűnyéllel és csúzlival „felfegyverzett” embereket fogadott fel a majmok ellen. 2007-ben majmok lökték le otthona erkélyéről Újdelhi akkori polgármester-helyettesét a halálba, a múlt hónapban pedig egy 12 napos csecsemőt ragadott el és ölt meg egy majom Agrában.

Rhesusmajom Fotó: pixabay.com

A védettséget élvező majmok rendkívüli mértékben elszaporodtak a fővárosban és a környező indiai államokban, de nincsenek hivatalos becslések a populációjukra vonatkozóan.

India számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat, ami félbeszakadt azután, hogy betiltották a langurok fogságban tartását.

A hatóságok négy éve egy részben sikeres megoldásra bukkantak. Felfogadtak 40 férfit, akik langurnak öltözve rikoltozással próbálták elriasztani a majmokat.
A stratégia csak részben vált be, mert bár a rhesusmajmok a rikoltozást hallva elmenekülnek, de a majomkosztümös férfiak távozása után vissza is térnek.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában Találós kérdések gyerekeknek válaszokkal – Erdei állatok (videó) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam