2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kipusztulás szélén áll Ausztrália egyik apró erszényese

Ötéves megfigyelő munka eredményeként az ausztráliai WWF jelentette be, hogy a kontinens egyik apró erszényesének, az északi patkánykengurunak mára mindössze két populációja maradt a vadonban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) ausztráliai részlegének figyelmeztetése szerint a Queensland államban honos északi patkánykenguruk egyedszáma drasztikusan fogyatkozik az európai gyarmatosítás óta.

Az 1980-as években készített tanulmányok négy területet jelöltek meg az állatok természetes élőhelyeként. Az öt éven át készített populációs tanulmány szerzői csaknem 100 ezer hektárnyi trópusi esőerdőben helyeztek ki kameracsapdákat és érzékelőket, hogy felmérjék a faj elterjedési területét.

Fotó: wwf.org.au

A WWF jelentése szerint a korábbi négyből ma már csak két területen élnek északi patkánykenguruk, ami azt jelenti, hogy a populációk száma kettőre, az állatok elterjedési területe pedig a korábbi 500 négyzetkilométerről 145 négyzetkilométerre csökkent az elmúlt három évtizedben. A szakemberek becslései szerint legfeljebb 2500 példány élhet még vadon, és az állatok mindössze egyetlen populációja mondható stabilnak.

A fajpusztulásban egyebek között az éghajlat változása, a mezőgazdasági művelés, a ragadozók jelenléte, a természetes élőhelyük eltűnése, és az erdőtüzek gyakorisága is szerepet játszik.

A WWF munkatársai és a James Cook Egyetem kutatói felszólították az ausztrál szövetségi kormányt, hogy változtassa meg az északi patkánykenguru természetvédelmi besorolását veszélyeztetettről súlyosan veszélyeztetettre, valamint mérlegelje a lehetőségét néhány „biztonsági tartalékot” jelentő populáció létrehozásának. A szakemberek a még létező populációk fokozottabb védelmét, valamint élőhelyeik helyreállítását is sürgetik.

Caitlin Weatherstone, a projektben részt vevő egyik ökológus szerint

a faj esetleges kipusztulása jelentős kihatással lehet a környezetre is.

Az északi patkánykenguru ugyanis a térség egyik legfőbb szarvasgomba-fogyasztója és meghatározó szerepet játszik a gombaspórák széthordásában, ami azt jelenti, hogy eltűnése hatással lenne a térség gombáinak sokféleségére.

Neked ajánljuk
Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja Elégtelennek bizonyultak az új-zélandi természetvédők erőfeszítései A természetfotózás a világ egyik legklasszabb munkája (képgaléria) Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam