2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrből védik a nagy afrikai emlősöket

Német kutatóintézetek és orosz űrhajósok összefogásának hála pontosabb képet kaphatunk a nagy afrikai emlősök vándorlási szokásairól – az új információk pedig fontos adalékokkal segítik majd az ember-állat konfliktusok elkerülését.

Az Icarus nevű orosz–német állatmegfigyelő rendszer teszteléséhez a tudósok 12 faj 30 egyedére – köztük elefántokra, antilopokra, zebrákra, zsiráfokra és gepárdokra – szereltek műholdas jeladókat, hogy megfigyeljék és rögzítsék tájékozódásukat és mozgásukat, illetve a páratartalom, a hőmérséklet, a légnyomás és a csapadék alakulását, valamint az állatok egészségi állapotának változásait.

Az Icarus antennáját orosz kozmonauták augusztus közepén helyezték el a Nemzetközi Űrállomás felszínén, és kapcsolták össze a fedélzeti számítógéppel. A rendszer tesztelése december végén veheti kezdetét.

A jeladó felszerelése Fotó: S. Izquierdo/fv-berlin.de

Sok afrikai nagyemlős hatalmas területeket jár be az év során új legelők után kutatva. Vándorlásuk során egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az emberrel, és jellemzően ők húzzák a rövidebbet.

Az Icarus által biztosított adatok a jövőben pontosabb képet adhatnak a problémás régiókról, és támogathatják a konfliktusok békés megoldása és az állatok megóvása érdekében tett erőfeszítéseket.

A kutatásban a radolfzelli Max-Planck Ornitológiai Intézet, a berlini Leibniz Állatkert és Vadállatkutatási Intézet, a Konstanz Egyetem, az I-GOS és a Német Levegő- és Űrügynökség munkatársai vesznek részt – számolt be a Leibniz Kutatóközpont.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: fv-berlin.de
Vissza
Hírfolyam