2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Chile kultikus „tornyait” is ledöntheti a klímaváltozás

Évszázmilliók óta léteznek a Földön, Pablo Neruda ódába foglalta őket, a helyi indiánok a nevüket is tőlük kölcsönözték, közel fél évszázada pedig nemzeti jelképnek számítanak – mégis, könnyen lehet, hogy a délfenyők eltűnnek Chiléből.

A délfenyő vagy araucaria – növényvilág dinoszaurusza – 260 millió éve létezik bolygónkon, de ha nem vigyázunk rá, könnyen lehet, hogy a hasonlat a különleges fafajta jövőjére is érvényessé válik.

A délfenyőt ugyanis egyszerre fenyegeti az erdőirtás és a klímaváltozással egyre pusztítóbbá váló erdőtüzek. Ráadásul a fiatal fákat megtámadó gomba tovább fokozza a problémát.

Fotó: pixabay.com

A Santiago de Chilétől 600 kilométerre délre lévő La Aracuanía régió erdőségeinek már csak 40 százaléka maradt fenn érintetlen állapotban.

A Pehuenche indiánok, akik a növény magjait és gyümölcsét (amiről nevüket is kapták) tradicionálisan feldolgozták és fogyasztották, elkötelezetten küzdenek a kevés kifejlett délfenyőerdő megmentéséért.

A Pehuenchék bíznak abban is, hogy a megcsappanó mezőgazdasági jövedelmeiket a különleges fák és a természettel összhangban álló életmódjuk iránti érdeklődésre épülő ökoturizmusból egészíthetik ki – számolt be az AFP alapján a Nachrichtenpool Lationamerika.

Neked ajánljuk
Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását Kőbe öntött fájdalom A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: npla.de
Vissza
Hírfolyam