2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bengál keselyűk és a keserű pirula

A keselyű sajtója sosem volt túl jó – a dögevők népszerűsége sosem vetekedhetett a koalák, a pandák vagy éppen a delfinek rajongótáborával. Ugyanakkor az élővilág egyensúlyának fenntartásában rendkívül fontos szerepet töltenek be – nem csoda, hogy Nepálban mindent megtesznek a megmentésükért.

Az ázsiai országból – a környék többi államához hasonlóan – pár évtized alatt tűntek el a keselyűk. Indiában a 80-as években még körülbelül 30 millió madár élt, 15 év leforgása alatt 1%-ra esett vissza a számuk. Nepálban 2002-ben már csak 205 egyedet tartottak nyilván, 2011-re ez a szám 43-ra esett vissza.

Az ok a hátfájással küszködők számára ismerősen csengő Diclofenac nevű fájdalomcsillapítóban keresendő.

Fotó: Bernard DUPONT/flickr.com

2006-ig a gyógyszert az állatorvoslásban is alkalmazták mozgásszervi problémák kezelésére: csakhogy amitől a tehenek és a bivalyok meggyógyultak, halálos méregnek bizonyult a bengál keselyűk számára. Sajnos a szert sok helyen illegálisan még mindig használják az állataik gyógyítására.

A keselyűk eltűnése nem csak a természetvédők számára szomorú, a következményeit tekintve is az:
az oszlásnak indult tetemek eltakarítása így az egyre jobban elszaporodó kóbor kutyákra marad, ami a veszettség és egyéb fertőzések melegágya.

2017-ben a bengál keselyűk egyedszáma újra növekedésnek indult, ami a kormányzat és a civil szervezetek közös erőfeszítéseinek tulajdonítható. Egy ötéves akcióterv keretében tájékoztató kampányokat szerveznek, támogatják a madarak számára veszélytelen gyógyszerek használatát, és biztonságos táplálékkal feltöltött „keselyűbüféket” helyeznek ki a madarak számára.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: insuedthueringen.de
Vissza
Hírfolyam