2019. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100, eddig ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel Tasmánia körül

Mélytengeri korallzátonyokat és több mint 100, eddig ismeretlen tengeri fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel ausztrál kutatók a Tasmánia körüli vizekben végzett nagyszabású kutatás keretében. A szakemberek emellett több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársa, Alan Williams közleménye szerint a koralltelepek átfogó elemzése még hónapokig eltart, de már most sikerült azonosítani egészséges mélytengeri korallközösségeket a tengerfenékből kiemelkedő kisebb dombokon, nagyjából 1450 méteres mélységben.

Mindez azt jelenti, hogy sokkal több ilyen fontos korallzátony található a Huon és a Tasman Fracture tengeri parkok területén, mint azt eddig gondolták.

Az egy hónapig tartó projekt keretében a szakemberek kamerarendszert építettek ki mintegy két méterrel a tengerfenék felett, 1900 méteres mélységben, és 60 ezer képet, valamint kb. 300 órányi videófelvételt rögzítettek.

Az újonnan felfedezett mélytengeri fajok egyik példánya Fotó: scimex.org

A sűrű koralltelepek mellett a kutatók számos tengeri teremtményt, köztük élénk színekben pompázó, tulipánalakú üvegszivacsokat, biolumineszcens (fényt kibocsátó) tintahalakat, cápákat és angolnákat is találtak a tengerfenék közelében.

A kutatók szerint a begyűjtött puhatestű fajok jelentős része ismeretlen a tudomány számára. A szakemberek továbbá több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

Neked ajánljuk
Medúzainvázió Ausztráliában Japán bevallottan kereskedelmi célból akar újra bálnákra vadászni Íme a metropolisz, ahol minden közintézmény megújuló energiával működik Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az Európai Parlament NASA-képek az Aletsch-gleccser olvadásáról
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam