2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán bevallottan kereskedelmi célból akar újra bálnákra vadászni

Eddig „tudományos kutatás” címen évente 450 bálnát ejtettek el a japán vadászok. Most Japán hivatalosan is bejelentette kilépését a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC). A cél: három évtized után a japánok újra fel akarják újítani a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára közölte: a szigetország bálnavadászata mindazonáltal saját felségvizeire és a hozzá közeli tengerekre korlátozódik, az Antarktisz körüli vizeken, ahol eddig tudományos kutatások címén ejtettek el évi néhány száz védett tengeri emlőst, nem tervezik a vadászat folytatását.

Korábbi értesülések szerint a kilépés január 1-jén lép hatályba, ami azt jelenti, hogy

Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Az IWC 1986-ban állapodott meg a kereskedelmi bálnavadászat szüneteltetéséről a kihalás fenyegette állatok védelme céljából. Japán 1988-ban csatlakozott a moratóriumhoz, bár tudományos kutatás címén azóta is elejt évente mintegy 450 bálnát, amelyek húsa a japánok étkezőasztalán végzi. Ez
a kiskapu legális, de természetvédelmi szervezetek hevesen vitatják.

Egy felnőtt és egy borjú bálnát húznak fel a Nisshin Maru japán bálnavadászhajó fedélzetére, amely a világ egyetlen gyári bálnavadászhajója. A borjú oldalán látható seb robbanásos elejtésre utal. A képet az ausztrál vámügynökök készítették 2008-ban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet: nem igaz az a japán állítás, miszerint a bálnákat tudományos kutatás céljából gyűjtik be. 2010-ben Ausztrália pert indított a Nemzetközi Bíróságon, remélve, hogy megállítja a japán bálnavadászatot. Ezt a fényképet kulcsbizonyítékként mutatták fel az ügyben Fotó: wikipedia.org

A japán kormányra nagy nyomást gyakorolnak az ottani halászok, hogy újból engedélyezze a bálnavadászatot, és

Tokió azzal érvelt a nemzetközi fórumokon, hogy az elmúlt három évtizedben elég idejük volt a vészesen megfogyatkozott bálnapopulációknak a regenerálódásra.

Tokió korábbi erőfeszítései az IWC-ben a moratórium feloldására sorra kudarcot vallottak, legutóbb a szeptemberi brazíliai éves közgyűlésen, ami miatt a japán küldöttség burkoltan már akkor kivonulással fenyegetőzött az egyezményből.
Ezt már 2007-ben is megtették, de akkor az Egyesült Államok és több más ország rábeszélte őket a maradásra.

A bálnavadász országok szervezete jelenleg erősen megosztott, ugyanakkor 48:41 arányban még mindig többségben vannak a vadászati tilalom fenntartásának hívei.

Az IWC 1948-ban alakult a bálnavadászat szabályozásáról szóló nemzetközi egyezmény, az ICRW keretén belül, Japán 1951-ben csatlakozott hozzá.

Neked ajánljuk
Megújult a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk! A sarkvidéki jég olvadása miatt maradhattak telelőhelyükön a grönlandi bálnák Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam