2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyázzunk az állatainkra szilveszterkor

Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai miatt, hiszen ezek állatok sokaságát rémítik halálra.

Az év vége, a szilveszter és az új év kezdetekor a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról, és kóborol a főváros utcáin. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek oda visszatalálni – hívja fel a figyelmet közleményében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata.

Fotó: oaklandanimalservices.org

Az állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy

  • érdemes az állatokban lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy a gazdák személyes adatai helyesen vannak-e regisztrálva;
  • legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával;
  • néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat pórázon sétáltassuk, és mérsékeljük a hosszú sétákat ebben a néhány napban;
  • a nagyon félős kutyáknak kérhető gyógynövényes nyugtatószer is, amely segít átvészelni ezt az időszakot;
  • a kertben tartott állatok esetében fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek;
  • érdemes még a kerti kutyákat is beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba;
  • jó, ha a gazda otthon marad erre az időre, nem hagyja magára az állatot;
  • a láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát;
  • a macskák szorongása kevésbé nyilvánvaló, de a sok résztvevős, hangos szilveszteri vendégség komoly stresszt jelenthet számukra is, rájuk is érdemes odafigyelni.

Az év ezen időszakában rengeteg civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni a már befogott állatokat, amennyiben minden óvintézkedés ellenére elkóborolnak.

A főváros területén befogott és a szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódhatnak, és a szervezet telefonszámát is lehet tárcsázni.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését Komolyabban kéne vennünk a tengeri műanyagszállítás kockázatait Három évig tervezték a szélesszájú orrszarvúk költöztetését
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam