2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges szigetekkel csalogatják vissza a vadvilágot Hollandiában

Egy mesterségesen kialakított szigetcsoporttal csalogatják vissza a vadvilágot a Hollandia középső részén elterülő Markermeer-tóhoz, amely egészen a közelmúltig nem volt több egy zavaros víztömegnél. (videóval)

A 700 négyzetkilométeren elterülő tó, amely egykor gazdag állat- és növényvilágnak adott otthont, az elmúlt évtizedekben végbement környezeti változások nyomán töltődött fel üledékkel, és a zavarossá vált víz negatív hatással volt a hal- és madárpopulációkra, a növényekre és a puhatestű állatokra egyaránt.

A probléma megoldásaként egy öt szigetből álló mesterséges szigetcsoportot alakítottak ki a tóban.

A két és fél év alatt kiépített 700 hektáros szigetvilág immár jelentős részét növényzet borítja. A szakértők nemrég 127-féle növényt számoltak össze, amelyek többsége a szél által szállított magokból nőtt ki.

Így fog kinézni véglegesen a mesterséges szigetcsoport Fotó: Natuurmonumenten

A szigetek idén már 30 ezer fecskének szolgáltak pihenőhelyként, és a nyári lúd, a küszvágó csér, a nagy kócsag, valamint a bakcsó is visszatért a tó környékére.
A vízben mindeközben robbanásszerűen megszaporodtak a planktonok, hatalmas mennyiségű táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

A tó körüli munkálatok Európa egyik legnagyobb vadvilág-visszatelepítési programjának részét képezik.

A holland Natuurmonumenten természetvédelmi szervezet által kezdeményezett projekt költsége 60 millió euró (19,4 milliárd forint), amelynek nagy része magánfelajánlásokból származik.

A szigeteket új módszerrel, egy speciális üledéktípust használva alakították ki.
A nagyközönség által is látogatható főszigeten három madárles, a szigetgondnok háza, és 12 kilométernyi gyaloghíd kapott helyet. A többi négy sziget kizárólag a vadállatok és növények számára lett kialakítva.

Íme, a kezdeti elképzelésekről készült videó arról, milyennek álmodták meg a mesterséges szigeteket:

Neked ajánljuk
Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Fogy a jég a jegesmedvék körül Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam