2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vörösszárnyú keszeg az év hala

A vörösszárnyú keszeg győzelmét hozta a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazása annak ellenére, hogy a végeredményt valaki a sebes pisztrángra szabálytalanul leadott nagyszámú szavazattal próbálta befolyásolni. A szavazás elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyék és népszerűsítsék az őshonos halakat.

Harka Ákos, a szervezet elnöke elmondta, hogy a voksolás a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott, ám üröm volt az örömben, hogy valaki „informatikai trükközéssel” próbálta meg jogosulatlan előnyhöz juttatni az év hala címért versengők egyikét. A szavazatok száma a sebes pisztrángra a szabálytalanul leadott, ezért a cím kihirdetése előtt érvénytelenített 2130 voks levonását követően is meghaladta a 11 ezret.

A vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) 44 százalékos támogatottsággal nyert, a második helyen 32 százalékkal a szivárványos ökle (Rhodeus amarus) végzett, a sokáig szoros versenyben a győzelemre is esélyesnek tűnt sebes pisztráng pedig végül 24 százalékkal csak a harmadik lett.

Vörösszárnyú keszegek a Miskolci Vadasparkban
Fotó: MTI/Vajda János

A közönségszavazás jelöltjei közül a vörösszárnyú keszeg a sekély, növényzetben gazdag állóvizek lakója, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul. Hazánkban a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, valamint vöröses úszóiról lehet.

A védett szivárványos ökle a Magyarországon élő halak közül az egyik legkisebb és legszínesebb. 

Az olajzöld hátán és világosabb oldalán piros foltokkal díszített sebes pisztráng a gyors, oxigéndús vizeket kedveli.

A második helyezett szivárványos ökle Fotó: tankonyvtar.hu

A közönségszavazás lezárult ugyan, hiszen az év halára ezúttal is december 31-én éjfélig lehetett voksolni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ám az oldalon jelenleg is megtalálhatók a versengők képei mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk.

A sebes pisztráng a harmadik helyezett lett Fotó: tankonyvtar.hu

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, míg tavaly a balin érdemelte ki az év hala címet. Az eddigi gyakorlatot követve a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

A szervezet kezdeményezésének elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye és népszerűsítse az őshonos halakat.

Neked ajánljuk
Az európai fafajok fele veszélyeztetett Madridban a papagájok elnyomják az őshonos madárfajokat, az önkormányzat lépni akar Pirosvállú csiröge hajnali énekének kottája (videóval) Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam