2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédők szerint több barna medvét kell betelepíteni a Pireneusokba

Újabb barna medvéket kell betelepíteni a Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusokba a populáció megerősítésére – közölte a barna medvék védelmével megbízott Ferus egyesület.

A jó hír az, hogy 2018-ban újabb két barna medve érkezett októberben Béarn térségbe. De még hosszú út áll előttünk – hangoztatták a szervezet illetékesei.

A Keleti- és a Középső-Pireneusokban, a hegység francia oldalán több mint 40 barna medve él, az Atlanti-, más néven Nyugati-Pireneusokban azonban egy vadász 2004-ben kilőtte az ott élő utolsó medvét, Cannelle-t.

Két hím barna medvét már korábban betelepítettek a térségbe, Béarn vidékére, ezekhez hoztak októberben nőstényeket Szlovéniából. A Ferus szakemberei azt remélik, hogy a két nősténynek, Claverinának és Soritának már jövőre bocsaik lesznek.

A térség biodiverzitásának növelésére telepítették vissza a barna medvéket a határ menti hegyvidékre a nyájaikat féltő állattenyésztők heves tiltakozása ellenére Fotó: jenny downing/flickr.com

A környezetvédők szerint létfontosságú a térség törékeny ökoszisztémájának fenntartása, amelyet az emberi tevékenység és a klímaváltozás veszélyeztet.

Szakértők szerint a Keleti- és Középső-Pireneusokban élő, két ütemben, 1996-ban és 2006-ban megalapozott medvepopuláció még nem eléggé életképes, szükség van a mennyiségi, de még inkább a minőségi (genetikai) megerősítésükre.

Európai barna medve Fotó: Joshua Lutz/Wikimedia Commons

A medvék betelepítése nyomán idén 70 százalékkal, 448-ra nőtt a juhtenyésztők által a francia kormányhoz benyújtott kártérítési kérések száma csak Ariege megyében, ahol a leghevesebb az állattenyésztők ellenállása a környezetvédők tervei ellen.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit Keskenyszájú orrszarvúkat telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságból Malawiba Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam