2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rontja a levegőt a sok szilveszteri tűzijáték

A németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe tűzijátékokkal – derült ki a helyi környezetvédelmi hatóság adataiból. A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a tűzijátékok és a petárdák széles körű használata rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt – hívta fel a figyelmet Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, hosszabb ideig megmaradnak ott, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is. Lukács András szerint egészségügyi és környezetvédelmi okokból rég be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

Fotó: pixabay.com

A szennyezettség ideje a pirotechnikai eszköztől és az időjárási viszonyoktól is függ. Ha a szél kifújja a szennyező anyagokat, az általában a globális környezetnek nem jó, de a közelben lévő embereknek igen. A szakértő azt javasolta, hogy a lakosság tartózkodjon minél távolabb a tűzijátékoktól, s lehetőleg ne menjenek ki az utcára szilveszterkor és az azt követő napokban.

Neked ajánljuk
Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Az eddig véltnél jóval rövidebb volt a Föld élővilágát sújtó első nagy kihalási esemény A természet szól hozzád 1.: Az óceán Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is Jó üzlet a zöld üzlet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam