2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Stabil a kenyai elefántpopuláció

Csaknem felére csökkent idén az elpusztult elefántok száma Kenyában a tavalyihoz képest, az ország 35 ezer egyedből álló „egészséges” elefántállománnyal rendelkezik – közölte csütörtökön a Kenyai Természetvédelmi Szolgálat (KWS).

Az állami hatóság adatai szerint ebben az évben 396 elefánt pusztult el különböző okokból, míg 2017-ben 727 állat halálát kényszerültek megállapítani. Az adat magában foglalja a természetes okból kimúlt állatok számát is. 

A közlemény szerint idén 50 százalékkal sikerült visszaszorítani a vadorzást, a tavalyi 80-nal szemben 40 eset jutott a hatóságok tudomására. A levágott elefántagyarakat mind visszaszerezték a vadorzóktól.

A kenyai elefántállomány ebben az évben is „egészséges maradt” a 35 ezerre becsült példánnyal, ez 119 százalékos emelkedést jelent 1989-hez képest, amikor 16 ezerre becsülték az afrikai országban élő elefántok számát. 

Az egyik leghíresebb rezervátumban, a Maasai Mara nemzeti parkban 35 év alatt 149 százalékkal, az 1983. évi 1000-ről 2493-ra emelkedett az elefántok száma Fotó: Ray in Manila/flickr.com

Az ebben a parkban kimúlt elefántok közül kettő karbamáttartalmú rovarirtó szerrel kezelt növények fogyasztásába pusztult bele a védett területen kívüli megművelt földekre tévedve – emelte ki a KWS.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam