2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Stabil a kenyai elefántpopuláció

Csaknem felére csökkent idén az elpusztult elefántok száma Kenyában a tavalyihoz képest, az ország 35 ezer egyedből álló „egészséges” elefántállománnyal rendelkezik – közölte csütörtökön a Kenyai Természetvédelmi Szolgálat (KWS).

Az állami hatóság adatai szerint ebben az évben 396 elefánt pusztult el különböző okokból, míg 2017-ben 727 állat halálát kényszerültek megállapítani. Az adat magában foglalja a természetes okból kimúlt állatok számát is. 

A közlemény szerint idén 50 százalékkal sikerült visszaszorítani a vadorzást, a tavalyi 80-nal szemben 40 eset jutott a hatóságok tudomására. A levágott elefántagyarakat mind visszaszerezték a vadorzóktól.

A kenyai elefántállomány ebben az évben is „egészséges maradt” a 35 ezerre becsült példánnyal, ez 119 százalékos emelkedést jelent 1989-hez képest, amikor 16 ezerre becsülték az afrikai országban élő elefántok számát. 

Az egyik leghíresebb rezervátumban, a Maasai Mara nemzeti parkban 35 év alatt 149 százalékkal, az 1983. évi 1000-ről 2493-ra emelkedett az elefántok száma Fotó: Ray in Manila/flickr.com

Az ebben a parkban kimúlt elefántok közül kettő karbamáttartalmú rovarirtó szerrel kezelt növények fogyasztásába pusztult bele a védett területen kívüli megművelt földekre tévedve – emelte ki a KWS.

Neked ajánljuk
Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam