2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gólyatöcs, avagy a székigólya lett az év madara (videókkal)

Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével egy miniatűr fehér gólyához hasonlít a gólyatöcs, régi nevén a székigólya, amelyet a tavaly nyári internetes szavazáson választott a lakosság az idei év madarának. A kitüntető címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

A gólyatöcs két másik madárfaj, a gulipán és a nagy póling mellett volt választható, és 8993 voks közül kapta a legtöbbet.

Legfontosabb magyarországi élőhelyei a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl. Ezeken a helyeken találja meg azokat a sekély, 20-25 cm mély szikes tavakat és öntésterületeket, ahol hosszú lábaival a vízben gázolva táplálkozni, a kiemelkedő szárazulatokon pedig költeni tud. Vonulási időszakban bármely sekély vizű élőhelyen találkozhatunk vele, a szikes tavak megfogyatkozásával ezeket a vizes élőhelyeket is mind gyakrabban használja fészkelőhelyként.

A gólyatöcs Fotók: mme.hu/Orbán Zoltán 

A hazai állomány hosszú távú vonuló. Tavasszal március-áprilisban érkeznek meg hozzánk a trópusi Afrikából, majd a költési időszak végén korán, többségében augusztusban kelnek útra.

Óriási elterjedési területének köszönhetően igen nagy a gólyatöcs állománya a világon, 450-780 ezer egyedre becsülhető, ebből európai 108-151 ezer egyed. A gólyatöcs igazi világpolgár: öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen, mintegy 302 millió négyzetkilométeren fordul elő.

A gólyatöcs elterjedési térképe – zöld színű területek: természetes lakóhely; sárga: őshonos tenyészet; kék: nem őshonos tenyészet
Forrás: mme.hu/datazone.birdlife.org

Szikes tavakat, azaz „székeket” kedvelő életmódja miatt kedvezőtlenül hatott a fajra ennek az élőhelytípusnak a jelentős eltűnése a '80-as évek végétől. A klímaváltozás, a szárazabb tavaszok is nagy mértékben befolyásolják az adott évi költőpárok számát: míg csapadékosabb években akár 1 000 pár is fészkelhet az országban, száraz teleket követően 200 pár alatt maradhat.

Vonuló gólyatöcsök Dél-Izraelben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított „Év madara” programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

Neked ajánljuk
Jön a tavasz: megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe (videóval) Újabb Budapesten született tarvarjak települhettek vissza Andalúziába (videóval) Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó) Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam