2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az előkelő külsejű havasi cincér lett az év rovara

A havasi cincérek nagy része ma Európa déli felén található, Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos. Ausztriában 2001-ben volt az év rovara.

2019-re is három rovarfaj közül lehetett választani. A jelöltek mind az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékleteiben szereplő, úgynevezett közösségi jelentőségű fajok. Mivel idén esedékes az élőhelyvédelmi irányelv alapján készülő országjelentés, ezért a Magyar Rovartani Társaság úgy döntött, hogy ennek apropóján választja ki jelöltjeit – a kis Apolló-lepkét, a magyar tarszát és a havasi cincért – az év rovara címre.

Havasi cincér kidőlt bükktörzsön
Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Rahmé Nikola

Aki már látott havasi cincért, aligha téveszti össze más hazai bogárfajjal. A kifejlett bogár testhossza 2–4 cm. A hím csápja majdnem kétszer hosszabb a testénél, a nőstényé alig hosszabb. A hímnek a feje és a rágói is nagyobbak. Kültakarójának alapszíne fekete, de mindenütt nagyon sűrűn álló, igen rövid, legnagyobbrészt kékesszürke színű szőrök fedik, amelyek az alap felületét szinte teljesen eltakarják. A lábak szintén kékesszürkén szőrösek, így a mozdulatlan bogár remekül beleolvad a bükkfák kérgének hasonló színezetébe.

A havasi cincér közelről Fotó: mttmuzeum.blog.hu/Rahmé Nikola

Populációinak genetikai diverzitása arra utal, hogy jégkorszaki menedéke Európában Görögország északi részének hegyvidékein lehetett, a felmelegedés után onnan terjedt észak felé.

Állományainak nagy része ma Európa déli felén található, északabbra erősen visszaszorult vagy teljesen eltűnt. Németországban például csak délen honos, de már nagyon ritka; Lengyelországnak csak a legdélibb részén, a Kárpátokban fordul elő; Csehországban néhány állománya maradt, holott a 20. század közepén ezeknek az országoknak még nagyobb részén fordult elő. Skandináviából kipusztult, a Brit-szigeteken viszont soha nem is élt, pedig ott jelentős kiterjedésű bükkösök találhatók. (Bal oldali fotó: A havasi cincér európai elterjedése a 20. század közepén – Forrás: Klaas Reißmann, Beetle fauna of Germany)

Magyarországon a havasi cincér a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, és sok helyen gyakori. Megtalálható a Dunántúli-dombság egyes magasabb részein is.

A havasi cincérről még bővebb ismereteket lehet szerezni a Magyar Természettudományi Múzeum blogoldalán.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mttmuzeum.blog.hu
Vissza
Hírfolyam