2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karácsonyfából édesítőszer

A tűlevél magas lignocellulóztartalma miatt nem túl vonzó biomasszaként, és ipari felhasználásra is teljesen alkalmatlan. Egy új eljárás segítségével azonban cukor- és fenolvegyületekké bomlik le, amelyek sokféleképpen felhasználhatók ipari alapanyagként.

Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem Kémiai és Biológiai Mérnöki Karának doktorandusz hallgatója fedezte fel, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz (mely akár a tűlevél 85 százalékát is adhatja). Mivel túlságosan komplex szerkezetű, ezért ipari felhasználásra nem alkalmas, Kartey azonban rájött, hogy glicerol (mely egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható.

Az eredmény egy folyékony halmazállapotú bioolaj, amely glükózból, ecetsavból és fenolból áll, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén.

Fotó: sheffield.ac.uk

A glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

Ezzel a folyamattal csökkenteni lehet a szén-dioxid-lábnyomot, és kevesebb biomassza kerül a hulladéklerakókba.

Dr. James McGregor, az egyetem egyik tanára azt hangsúlyozta, hogy a biomassza – azaz a növényekből nyert szerves anyagok – szerepe az üzemanyag és egyéb kémiai anyagok gyártásánál egyre nőni fog a fosszilis energiahordozókkal szemben, és a jövőben kulcsszerepet fog betölteni a világgazdaságban.

Amennyiben újra fel tudjuk használni ezeket az anyagokat ahelyett, hogy kidobnánk őket, az újrahasznosítás mellett más pozitív hatásai is lesznek a folyamatnak.

A kutatócsoport jelenleg is azt vizsgálja, hogyan lehet a szerves hulladékból értékes anyagokat kinyerni, mint például az erdészeti forrásból, illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből. Azt is vizsgálják, hogyan lehet a szén-dioxidot hasznos szénhidrogén-összetevőkké alakítani.

Neked ajánljuk
Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam