2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A föld mélyében rejlő élő szervezetek tömege sok százszorosa a teljes emberiségének

A föld mélyében rejtőző bakteriális és más, ismeretlen életformák, más néven a föld alatti mikrobiális „sötét anyag” tömege sok százszorosa a felszínen élő teljes emberiség tömegének. A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer, vagyis csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Egy évtizede 34 országból több mint 300 tudós vizsgálja a bolygó mélyebb rétegeiből szerzett mintákat. 

A tízéves kutatás eredményeit az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán mutatták be. A nagyszabású tanulmány azt részletezte, hogy a föld mélyében, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve, kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi és milyen életforma létezik.

A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer, azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege pedig 15-23 milliárd tonna.

Azonosítatlan mikroorganizmus egy dél-afrikai aranybányából Fotó: deepcarbon.net/Gaetan Borgonie

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat. Megállapították, hogy a föld felszíne alatt élő baktériumok, azok evolúciós rokonai,

az archaeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük, ezek között sok millió különböző ismeretlen faj van.

A piros színű archaeasejtek együtt dolgoznak a zöld színű Desulfococcus fajba tartozó baktériumokkal a tengerfenéken lévő, metánból származó energia betakarításában. Ezek a szervezetek nagyon lassan növekednek, és igen nehéz a laboratóriumi vizsgálatuk
Fotó: deepcarbon.net/MPI Bremen, Katrin Knittel

A beszámoló szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, azt meg is haladja. Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmus például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, 121 Celsius-fokon él.

A Candidatus Desulforudis audaxviator baktériumfajt 2,8 km-re a földfelszín alatt találták Dél-Afrikában, Johannesburg közelében. A tudósok meglepetésre semmilyen más organizmust nem mutattak ki a mintában, vagyis ez a mélyen élő ökoszisztéma az első olyan a Földön, amelyet csak egy faj alkot Fotó: deepcarbon.net/Greg Wanger, Kalifornia Technológiai Intézet, USA - Gordon Southam, Queenslandi Egyetem, Ausztrália

A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet.

A tengerfenéket vizsgáló RockDrill2 Fotó: deepcarbon.net/ECORD, IODP

„A föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezéséhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok”

– fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa, a DCO föld mélyében rejlő életet vizsgáló csoportjának társelnöke.

A Chikyu japán tudományos fúróhajó lehetővé tette a tudósok számára, hogy a mélyebb felszínen is hozzáférjenek a mikrobiális élethez. A hajót úgy tervezték, hogy 7 km mélyre fúrjon a tengerfenék alatt a bolygó néhány legszeizmikusabb, aktív régiójában, és 120 Celsius-fok feletti hőmérsékleten is képes legyen vizsgálni a mikrobiális élettartam hőmérséklet- és nyomáshatárát
Fotó: deepcarbon.net/JAMSTEC

A csoportot 34 országból több mint 300 tudós alkotja.

Ezeket az Altiarcheaeales sejteket a tudósok vízmintagyűjtéskor találták 30 méter mélyen, de sokkal nagyobb mélységben is élhetnek
Fotó: deepcarbon.net/Christine Moissl-Eichinger, Graz Orvostudományi Egyetem, Ausztria

A föld mélyén rejlő élet megismerése új betekintést nyújthat a bolygók lakhatóságába, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet a bolygónkon, és hogy vajon van-e még élet a Mars felszíne alatt és más égitesteken – magyarázta Inagaki Fumio, a tengeri és földi tudományokkal és technológiával foglalkozó japán ügynökség tudósa.

Neked ajánljuk
Eljött az ideje annak, hogy megpróbáljuk rendezni a viszonyunkat a természettel Tilos lesz a szemetelés a Holdon is Íme az év természetfotója 2020-ban! Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam