2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tél hírnöke, a hósármány

A hósármányt a tél hírnökének is szokták nevezni a Kárpát-medencében, mivel általában akkor tűnik fel ezen a területen, amikor már javában zajlik a tél. Magyarországon a szikes pusztákat részesíti előnyben. Érdemes nyitott szemmel járni, mert hazánkban ritkán figyelhető meg. 

A hósármány testhossza 16-18 centiméter, a súlya 30-50 gramm között mozog. Észak-Amerika sarkkörön túli tájain, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában és Oroszország északi részein honos. Szereti a sziklás területeket, a köves vízpartokat, illetve a zuzmós tundrákat és a havasokat.

A hósármány Fotó: agraroldal.hu

A téli időszakban délebbre költözik, ilyenkor a Kárpát-medencében is megfigyelhető, az október-március közötti hónapokban gyakori vendég.

Nálunk a szikes pusztákat kedveli a legjobban, ahol általában gyommagokat fogyaszt. Megfigyeltek már egy-egy példányt vizesebb élőhelyeken is, például a Kis-Balatonnál, illetve a Duna mentén.

A tojó készíti a fészket mohából, fűszálakból, illetve szőrökből a talaj kisebb, védett mélyedésében. Általában 4-7 tojást rak, melyeken a tojó kotlik, a hím pedig a táplálékról gondoskodik. A fiókákat először csak a hím táplálja, néhány nap elteltével pedig besegít már a tojó is. Évente csak egy alkalommal költ, de néha előfordul pótköltése is.

Érdemes nyitott szemmel járni itthon, mert Magyarországon ritkán figyelhető meg, december 18-án a Bihari-sík területén találkoztak vele.

Íme két rövid videó a hósármányról, amely talán segít a könnyebb felismerésében:

Neked ajánljuk
A kakukktojás igazi gazdája 12 év után újra előkerült egy ritka halfaj Magyarországon Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam