2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kimaradtak a szilveszterezésből a tatai vadludak

Tata még novemberben rendeletben tiltotta be a szilveszteri időszakban és az új év kezdetén a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. Az eredmény: több mint 13 000 vadlúd maradt a tatai Öreg-tavon, amire hosszú évek óta nem volt példa. 

Minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat, amire azért van lehetőség minden november utolsó szombatján, mert európai szinten egyedülálló, hogy egy város vizes élőhelyére több tízezer vadlúd érkezzen vonuláskor megpihenni, vagy akár át is telelni. A világviszonylatban egyedülálló jelenség jelentős bevételt hoz a városnak.

A közelmúltig azonban fennállt egy probléma:

az óriási zajjal és színnel járó robbantgatásoktól megijedve elmentek a vadludak, és csak egy töredékük tért vissza. A város önkormányzata erre reagálva megtiltotta a tűzijátékozást.

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Kollégák beszámolója alapján

december 31-én délután, estefelé több mint 20 000 vadlúd érkezett a tóra pihenni, és másnap ennek több mint a fele, 13 000 ott is volt, amire az elmúlt évek alatt nem nagyon volt példa,

ez mindenféleképpen jó jel” – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak.

Arról is beszámoltak Tatáról, hogy hihetetlen csend volt a városban, és sokkal jobban érezték magukat a lakosok, valamint a kutyák is.

Neked ajánljuk
Két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embrióval kezdődhet a veszélyeztetett faj megmentése A klímaváltozás hatására egyre több gólya marad itthon télen Az előrejelzések túl optimistának bizonyultak David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam