2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A foltos szalamandra lett az év kétéltűje (videóval)

A foltos szalamandra a legnagyobb és leglátványosabb farkos kétéltű. Leginkább az Északi-középhegységben él a Börzsönytől a Zemplénig, 200-300 méteres tengerszinttől felfelé. Ezt a fokozottan védett állatot választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év kétéltűjének 2019-ben. 

A foltos szalamandra hasa általában szürke, háta és oldala fényes fekete, amelyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak. A középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdők lárvanevelésre alkalmas vizei közelében él. A foltos szalamandra Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Fotó: MME/Halpern Bálint

A szalamandrát közvetlenül fenyegeti a lárvák kifejlődéséhez szükséges tiszta vízű források, lassú folyású patakok számának fogyatkozása.

Élőhelyeinek szárazodása csökkenti fennmaradásának esélyeit. A tarvágások a kifejlett szalamandrák párás mikroklímájú élőhelyeit számolják fel.

A lárvalerakáshoz készülődő lassú mozgású nőstények tavasszal fokozott veszélynek vannak kitéve az egyre sűrűbb úthálózat miatt. Korábban a szalamandrát előszeretettel gyűjtötték terráriumi tartás céljából is, ez manapság már nem jellemző. A foltos szalamandrára leselkedő

legfőbb veszélyt a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba jelenti, ami a kétéltűek globális kereskedelmén keresztül jutott el Európába.

A kórokozó az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz, a bőr hámlásnak indul, és az állat rövid időn belül elpusztul.

Bár Magyarországon ez a betegség eddig nem jelent meg, a kórokozó terjedésének megállítása érdekében 2017 júliusa óta tilos a szalamandrafélék és a szögletesfogsorú gőtefélék bármely fajának, valamint a koreai hasadékszalamandrának forgalmazása, tartása és tenyésztése. Ezen fajok 2017 júliusa előtt beszerzett egyedei életük végéig még megtarthatók, de szaporításuk már illegálisnak minősül.

Az egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya rendkívül fontosnak tartja a kórokozó terjedésének megakadályozását, ezért

minden hobbiállattartót arra kér, hogy tartózkodjon a potenciális hordozók tartásától. A gomba víz útján és az állattartáshoz használt segédeszközökön megtelepedve is kijuthat a szabadba, beláthatatlan természeti károkat okozva.

Az év kétéltűje program keretében a szakosztály 2019-ben az ország több régiójában tervez felméréseket az esetleges gombafertőzés korai észlelése érdekében, valamint szórólappal, poszterrel, vándorkiállítással, kirándulásokkal és iskolai előadásokkal is segíteni akarja a lakosság ismereteinek bővítését a foltos szalamandrára vonatkozóan.
A kampányt az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Áldás vagy átok a vakond? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam