2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ellentmondásos a helyzet a Föld tüdeje körül

Az új brazil elnök gazdasági akadályt lát a brazíliai esőerdők védelmében. Jair Bolsonaro korábban ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből, és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arról beszélt az InfoRádióban, hogyan lehetne megteremteni a globális felelősségvállalást az Amazonas vidékéért.

Az Amazonas a bolygó legnagyobb összefüggő esőerdőrendszere, ahol óriási folyók és mellékágaik találhatók.

A bolygó teljes édesvízkészletének 20 százaléka az Amazonas-medencében található, az összes faj 10 százaléka itt él, és a szén-dioxid-megkötés szempontjából is nagy jelentősége van, az Amazonas a Föld tüdeje.

Fotó: pixabay.com

Sipos Katalin szerint a helyzet ambivalens: az emberi társadalmak elvárják, hogy Brazília ne nyúljon az esőerdőkhöz, azok érintetlenek maradjanak, de

mi vagyunk a fogyasztói azoknak a termékeknek, amelyek miatt pusztítják az erdőket.

A 2015-ös párizsi egyezményben a klímaváltozás hatásainak ellentételezésére és a megfelelő intézkedések megvalósítására létrehoztak egy pénzügyi eszközt. Évente 100 milliárd dollárt adnak össze a fejlett országok, mely összeg a fejlődő országokban felhasználható. Brazília is kedvezményezett lehet, de a forrás pontos felhasználási módját most dolgozzák ki. Ugyanakkor a legutóbbi,

lengyelországi klímacsúcson a részletekkel kapcsolatos megállapodásban Brazília húzta be a kéziféket, miatta lett sikertelen az elszámolási szabályok tisztázása.

Brazíliában a mezőgazdasági minisztérium dönthet a brazíliai bennszülöttek földjeinek sorsáról az új elnök, Jair Bolsonaro rendelete szerint, aki választási kampánya során ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből, és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot.

Jair Bolsonaro Fotó: MTI/EPA/Fernando Bizerra

A WWF igazgatónője arra hívta fel a figyelmet, hogy

  • az Amazonas-medence esőerdejében naponta fák ezreit vágják ki, perzselik fel;
  • a világ trópusi esőerdeinek mintegy fele van Amazóniában, évente 14 ezer négyzetkilométernyi területről tűnik el a hagyományos növény- és állatvilág, amely ökológiai katasztrófával fenyegeti a régiót;
  • a kiirtott fák nem képesek megszűrni a levegőt szennyező anyagokat, amely évi 340 millió tonna szénnel terheli a levegőt;
  • a felperzselt földek 80 százalékán szarvasmarhát tartanak, amely jelentős mennyiségű metángázt juttat a légkörbe;
  • az éghajlatváltozás következtében az évszázad végére az amazonasi növényfajok akár 69 százaléka is kipusztulhat.

A párizsi klímaegyezmény értelmében Brazíliának, Dél-Amerika legnagyobb gazdaságának a következő években mintegy kétharmadával kellene csökkentenie fakitermelését.

Jair Bolsonaro több alkalommal is gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte:

támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott, és megszüntetné a kormány környezetvédelmi tárcáját.

Alig száradt meg a tinta Bolsonaro elnöki kinevezésén, ígéreteit már részben be is váltotta: elnöki rendelettel a mezőgazdasági minisztérium hatásköre alá helyezte az Amazonas mintegy 900 ezer fős bennszülött lakosságával és gigászi földterületeivel kapcsolatos döntéshozatalt. A minisztérium igen jó kapcsolatot ápol a brazil gazdaság legnagyobb szereplőivel. 

André Miranda, egy brazil civil szervezet munkatársa szerint az új kormány nem fog a környezetvédelemmel törődni, és a fenntartható erdőgazdaság kialakítására tett minden eddigi erőfeszítés semmissé lesz.

Elemzők szerint kemény fába vágja fejszéjét az elnök, ha megpróbál kihátrálni a párizsi klímaegyezményből, mivel a brazil kongresszus csaknem egyöntetűen írta alá és ratifikálta azt.

Neked ajánljuk
Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval) Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam