2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apaságból jeles

Egy állatkert életében nemcsak a születéssel, de az elmúlással is találkozhatunk. A Nyíregyházi Állatparkban is előfordulnak pillanatok, mikor el kell búcsúzniuk egy-egy állattól, ám olykor olyan különleges eseményeknek is részesei lehetnek, ami minden várakozást felülmúl.

Az állatpark sátánmajomcsapatáról már több ízben beszámoltak híradások, lévén hogy egy nagyon sikeres tenyészpár élt együtt a park Viktória házában. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében élő nőstény állat kétévente hozott világra egészséges utódot, melyet minden alkalommal gondoskodóan nevelt.

A legifjabb csapattagnak 4 hónappal ezelőtt adott életet. A kicsi világrajövetele után pár héttel a gondozók étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál. Az állatkert orvosai azonnal elkezdték vizsgálni az állatot, de hiába harcoltak hetekig érte, a hasnyálmirigy-gyulladás sajnos legyőzte az anyaállatot.

Az anyamajom egy korábbi kicsinyével Fotó: sostozoo.hu

A pusztulásával kétségessé vált kicsinye életben tartása, mivel a kis hím számára – bár már nem csupán anyatejjel táplálkozott – a napi testi kötődés és a táplálékhoz juttatás is életbe vágó. Ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apaállatok gondozzák utódaikat, ezért a park munkatársai már a nőstény gyógykezelése alatt elkezdtek utánajárni a mesterséges nevelés lehetőségének. Ezt a módszert csak legvégső esetben szerették volna alkalmazni, hiszen minden állatkölyöknek a fajtársai mellett van a legjobb helye, s egy „kézzel nevelt” kismajmot csekély eséllyel lehet később csapatba rakni.

A kölyök majom Fotó: nyiregyhaza.hu

Az apaállat azonban minden számításukat felülmúlta... Az anyaállat elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban. Azóta, akárcsak egy anyaállat, a hátán viszi, magához öleli, s gyümölcsökkel is eteti a kicsinyét.

Apa és fia Fotó: nyiregyhaza.hu

A különleges apa-fia kapcsolatot a látogatók is megtekinthetik a park Viktória házában.

A fehérarcú sátánmajmok (Pithecia pithecia), más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói. Főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, ahol az utódgondozás a nőstény feladata. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha sámánmaszkot viselne.

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Műholdadatok és okostelefonok segítenek az őslakosoknak megvédeni az erdőket (videóval) A kórháznak gyűjtöttek Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: sostozoo.hu
Vissza
Hírfolyam