2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apaságból jeles

Egy állatkert életében nemcsak a születéssel, de az elmúlással is találkozhatunk. A Nyíregyházi Állatparkban is előfordulnak pillanatok, mikor el kell búcsúzniuk egy-egy állattól, ám olykor olyan különleges eseményeknek is részesei lehetnek, ami minden várakozást felülmúl.

Az állatpark sátánmajomcsapatáról már több ízben beszámoltak híradások, lévén hogy egy nagyon sikeres tenyészpár élt együtt a park Viktória házában. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében élő nőstény állat kétévente hozott világra egészséges utódot, melyet minden alkalommal gondoskodóan nevelt.

A legifjabb csapattagnak 4 hónappal ezelőtt adott életet. A kicsi világrajövetele után pár héttel a gondozók étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál. Az állatkert orvosai azonnal elkezdték vizsgálni az állatot, de hiába harcoltak hetekig érte, a hasnyálmirigy-gyulladás sajnos legyőzte az anyaállatot.

Az anyamajom egy korábbi kicsinyével Fotó: sostozoo.hu

A pusztulásával kétségessé vált kicsinye életben tartása, mivel a kis hím számára – bár már nem csupán anyatejjel táplálkozott – a napi testi kötődés és a táplálékhoz juttatás is életbe vágó. Ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apaállatok gondozzák utódaikat, ezért a park munkatársai már a nőstény gyógykezelése alatt elkezdtek utánajárni a mesterséges nevelés lehetőségének. Ezt a módszert csak legvégső esetben szerették volna alkalmazni, hiszen minden állatkölyöknek a fajtársai mellett van a legjobb helye, s egy „kézzel nevelt” kismajmot csekély eséllyel lehet később csapatba rakni.

A kölyök majom Fotó: nyiregyhaza.hu

Az apaállat azonban minden számításukat felülmúlta... Az anyaállat elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban. Azóta, akárcsak egy anyaállat, a hátán viszi, magához öleli, s gyümölcsökkel is eteti a kicsinyét.

Apa és fia Fotó: nyiregyhaza.hu

A különleges apa-fia kapcsolatot a látogatók is megtekinthetik a park Viktória házában.

A fehérarcú sátánmajmok (Pithecia pithecia), más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói. Főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, ahol az utódgondozás a nőstény feladata. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha sámánmaszkot viselne.

Neked ajánljuk
Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: sostozoo.hu
Vissza
Hírfolyam