2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpusztult a világ legmagányosabb csigája

A Hawaii Földi és Természeti Erőforrás Hivatal (DLNR) közleménye szerint George a hawaii szárazföldi csigák nagykövete volt, rengeteget szerepelt a helyi sajtóban, és évente több ezer diák kereste fel. Elpusztulásával több millió évnyi evolúció veszett el.

Az IFLScience cikke szerint a 14 éves élőlény a Galápagos-szigetekhez tartozó Pinta-szigeten élő teknős, Magányos George után kapta a nevét. Magányos George a galápagosi óriásteknős egyik alfajának utolsó példánya volt.

A DLNR közleménye szerint a két George elpusztulásával több millió évnyi evolúció veszett el.

Fotó: ng.hu/Hawaii’s Department of Land and Natural Resources

Az Achatinella apexfulva egyike volt annak a közel 750 hawaii csigafajnak, melyet a tudomány ismert. Első példányát 1787-ben írták le. A csiga egykor rendkívül gyakori volt a szigeteken, a puhatestűekből sokszor készítettek ékszert az őslakosok. Az utolsó ismert tíz példányt 1997-ben gyűjtötték be a kutatók, az egyedek segítségével pedig megpróbálták szaporítani a fajt a Hawaii Egyetemen, de végül George kivételével minden utód elpusztult.

Az Achatinella apexfulva kihalása nem egyedi eset, hiszen az invazív állatok és a klímaváltozás más fajokat is fenyegetnek. George esete rámutatott, hogy a szakértőknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük a puhatestűek védelmében.

Az Achatinella apexfulva mai tudásunk szerint ugyan kipusztult, de a kutatók korábban begyűjtöttek némi mintát George-tól. Ezek segítségével egy nap talán klónozni lehet majd a példányt, és ezzel a fajt is feltámaszthatják.

Neked ajánljuk
Hálórendszerrel védi a viperákat a Kiskunsági Nemzeti Park Szűrőpapírral gyűjtenek DNS-mintát a tengerből (videóval) Évszakok – Les Saisons (francia természetfilm) Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam