2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpusztult a világ legmagányosabb csigája

A Hawaii Földi és Természeti Erőforrás Hivatal (DLNR) közleménye szerint George a hawaii szárazföldi csigák nagykövete volt, rengeteget szerepelt a helyi sajtóban, és évente több ezer diák kereste fel. Elpusztulásával több millió évnyi evolúció veszett el.

Az IFLScience cikke szerint a 14 éves élőlény a Galápagos-szigetekhez tartozó Pinta-szigeten élő teknős, Magányos George után kapta a nevét. Magányos George a galápagosi óriásteknős egyik alfajának utolsó példánya volt.

A DLNR közleménye szerint a két George elpusztulásával több millió évnyi evolúció veszett el.

Fotó: ng.hu/Hawaii’s Department of Land and Natural Resources

Az Achatinella apexfulva egyike volt annak a közel 750 hawaii csigafajnak, melyet a tudomány ismert. Első példányát 1787-ben írták le. A csiga egykor rendkívül gyakori volt a szigeteken, a puhatestűekből sokszor készítettek ékszert az őslakosok. Az utolsó ismert tíz példányt 1997-ben gyűjtötték be a kutatók, az egyedek segítségével pedig megpróbálták szaporítani a fajt a Hawaii Egyetemen, de végül George kivételével minden utód elpusztult.

Az Achatinella apexfulva kihalása nem egyedi eset, hiszen az invazív állatok és a klímaváltozás más fajokat is fenyegetnek. George esete rámutatott, hogy a szakértőknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük a puhatestűek védelmében.

Az Achatinella apexfulva mai tudásunk szerint ugyan kipusztult, de a kutatók korábban begyűjtöttek némi mintát George-tól. Ezek segítségével egy nap talán klónozni lehet majd a példányt, és ezzel a fajt is feltámaszthatják.

Neked ajánljuk
Öreg mobilokkal harcolnak az illegális fakitermelés ellen Nemzetközi vadkereskedelmi hálózatot lelepleztek le (videóval) Újabb elpusztult bálnákról érkezett hír Catering műanyag hulladék nélkül Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam