2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példátlanul gyorsan vándorol a Föld északi pólusa

Az iránytűk a mágneses északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-Kanada partjainál lévő pont mostanra elmozdult a Jeges-tenger közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába. Nagyjából 50 kilométert mozdul el évente. 1900 és 1980 között nem vándorolt sokat, ám az elmúlt 40 évben nagyon felgyorsult.

A Föld északi mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak példátlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük azt a mágneses modellt, amely a hajók, repülők és tengeralattjárók navigációját segíti az Északi-sarkvidéken.

Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársának elmondása szerint

az ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült Államok hadereje nemrég a modell – példátlanul korai – aktualizálását kérte.

A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé.

Az északi mágneses pólus Kanadából Szibériába vezet, és nemrég áthaladt a Nemzetközi Dátumvonalon. Gyors mozgása, valamint a Föld mágneses mezőjének más eltolódása arra kényszerítette a tudósokat, hogy vizsgálják felül a navigációt irányító mágneses modelleket Forrás: nature.com

A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.

A vándorló pólust a Föld belsejében lévő olvadt vas megjósolhatatlan változásai irányítják.

Beggan szerint az északi mágneses pólus elmozdulása hatással van a navigációra, elsősorban a Jeges-tenger Kanadától északra eső részén. Arnaud Chulliat, a Coloradói Egyetem munkatársa úgy véli, a pólus gyors mozgása miatt ebben a régióban nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra.

Ciaran Beggan elmondta: az északi mágneses pólus közelmúltbeli elmozdulásait nem fogja észlelni az Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége, például ha New Yorkban, Pekingben vagy Londonban okostelefont használ. Az autókban és mobiltelefonokban lévő navigációs rendszerek a műholdakból érkező rádióhullámokra épülnek.

Neked ajánljuk
Összefüggés az ősi növényevő állatok kihalása és a tüzek keletkezése között Kilométeres lyukat fúrnak az Antarktiszon Egy dal a Föld nevében Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam