2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár okostelefonnal is segíthetünk a hétvégi bagolyszámlálásban

Városlakóknak (is) izgalmas élmény lehet a szombattól keddig tartó bagolyszámlás. Az évenkénti erdei fülesbagoly telelőhely felmérésben bárki részt vehet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok, óvodák, általános és középiskolák segítségére is számít.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja!

Az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is a városlakó, természeti élményekre vágyó lakosság számára. A képen erdei fülesbaglyok láthatóak Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

A telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva az általuk biológiai úton eltávolított, mezőgazdasági kertevő egerek és pockok száma 18-27000 (36-54000), nem számolva a már néhány hetesen korában ivaréretté váló kisrágcsálók utódait – melyekkel ez a szám nagyságrendekkel nagyobb.

A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma.

Az erdei fülesbagoly telelőhelyeken magas, meglehetősen jó takarást biztosító örökzöldeken is nappalozhatnak madarak. Ezek a fák megnehezíthetik a nappali fényben történő, pontos számolást, hiszen nem biztos, hogy az összes bagoly észlelhető a zárt, sötét lombozatban. A szürkületi kihúzáskor vagy a hajnali behúzáskor viszont láthatóvá válnak, és sokkal pontosabb adatokat nyerhetünk a nappali fényviszonyok között történő számoláshoz képest, persze csak a problémás örökzöldek esetében.

Bővebb információk a bagolyszámlálás jelentőségéről az MME honlapján olvasható, ha pedig valaki csatlakozni kíván a felméréshez, a szervezők kérése szerint

  • ezt az internetes Google jelentőlapot használja, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható
  • a Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva. További fontos információk a MAP felmérőinek itt érhetők el
Neked ajánljuk
Zsugorodnak a földközi-tengeri szardíniák Élőhely-változtatással a felmelegedés ellen Nem lehet betelni Kránitz Roland természetképeivel (képgaléria) A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam