2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó hatással volt a tengeri emlősökre és a teknősökre a fajvédelem

Jelentős mértékben nőtt a tengeri emlősök és tengeri teknősök populációinak több mint háromnegyede azután, hogy az állatokra kiterjesztették a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a fajok megőrzését célzó intézkedések – mint a különféle fajok speciális bánásmódban részesítése, és a halászati szabályozások –, párosulva más hazai és nemzetközi intézkedésekkel, jelentős mértékben elősegítették a fajok talpra állását.

Elvezettek a populációk növekedéséhez és ahhoz, hogy egyes fajokat törölni lehetett a veszélyeztetett állatok listájáról.

Zöld tengeri teknős Fotó: wikipedia.org

A kaliforniai Biológiai Diverzitás Központ tanulmánya szerint jót tett a szigorú környezetvédelmi törvény: miközben egyre nő a kihalás veszélye az óceánok élővilágában, egyre több tengeri fajt tudtak megvédeni e törvény alapján.

A 62 védett tengeri emlős- és teknősfajból 18 emlős- és 6 teknőspopuláció jelentős mértékben nőtt azután, hogy bekerültek a törvény hatálya alá.

Lamantinok Fotó: wikimedia.org

Azt is kimutatták azonban, hogy két tengeri emlősfaj populációi csökkentek, de a teknősöknél nem észleltek ilyen folyamatot. A 24 számbelileg megnövekedett populáció azon fajokhoz (nagy testű bálnák, lamantinok, tengeri teknősök) tartozik, amelyekre 20 éve vagy korábban terjesztették ki a védelmet.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a tengeri emlősök és teknősök jelentős megfogyatkozás után is képesek talpra állni, ha időben és hatékonyan megvalósítják a fajok védelmére hozott intézkedéseket.

Neked ajánljuk
Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke A mexikói hatóságok 15 ezer édesvízi teknőst találtak Kínába címzett ládákba csomagolva Évente 300 millió őshonos állatot ölnek meg a házi macskák Ausztráliában Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam