2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtalálták Rómeó Júliáját – Megmenekülhet egy eltűntnek hitt faj?

Tíz évig élt egy bolíviai múzeumban magányosan Rómeó, egy kihalófélben lévő vízibékafaj utolsónak hitt egyede, ám a kutatóknak sikerült a faj egy nőstény példányát megtalálni a köderdőben. A két egyed Valentin-napon lehet majd egymásé, a kutatók a násztól a faj megmentését remélik.

A Sehuencas-vízibékának nevezett faj neve az állat származási helyére utal, korábban fütyülő békának is nevezték – mondta az InfoRádiónak Babocsay Gergely herpetológus. A békafaj Dél-Amerikában, az Andok magasabb régióiban él, valószínűleg az egykori Gondwana őskontinensen fejlődhettek ki az őseik.

Fotó: infostart.hu/Teresa Camacho Badani

Ez a békafaj nagyon szűk elterjedési területen fordul elő Bolíviában, ahol eltűnt a populáció, most azonban találtak öt példányt, amelyből kettő nőstény. Egyiküket, Júliát éppen Valentin-napon, február 14-én szeretnék összeereszteni Rómeóval, a tíz éve magányosan élő fajtársával. Ha az utódok megszületnek, és a szülők felnevelik őket, keresnek egy alkalmas helyet, ahol elengedik a kicsiket, felduzzasztva ezzel az ottani békaállományt.

A Gondwana őskontinens – Így nézett ki a Föld, amikor vélhetőleg a Sehuencas-vízibéka ősei fejlődésnek indultak Fotó: wikimedia.org

Gondot jelenthet viszont, hogy a faj olyan köderdőben él, amelyre rossz hatással volt a klímaváltozás. A trópusi területek magas hegységei körül ködgyűrű alakul ki, de a környezeti változások miatt ez vagy egyre feljebb csúszik, vagy ritkul a megjelenése. Ráadásul a helybeliek pisztrángokat telepítenek az itt található patakokba, amelyek megeszik a békákat és az ebihalakat – mutatott rá Babocsay Gergely, aki szerint nem túl jók a kilátásai ennek a békának, még akkor sem, ha Rómeó és Júlia szerelméből lesz valami.

Köderdő Bolíviában Fotó: practicalaction.org

A békákat ráadásul a kitrit gomba is veszélyezteti. Dél-Amerika emblematikus állata, az aranyvarangyocska valószínűleg a gombától szerzett betegségnek lett az áldozata. A kutatók éppen ezért előre lekezelték a most befogott békákat.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam