2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt

Új-Zélandról mindenki fejében egy tiszta, zöld táj képe él. Ezt az illúziót törte össze számos turista tavaly nyáron, amikor is olyan fotókkal árasztották el a közösségi médiát, amelyeket tavak és folyók mentén járva készítettek – és amelyeken a szennyezés mértéke megdöbbentő.

A virágzó tejipar, valamint az érintetlen természeti látványosságokat kereső turisták számának rohamos növekedése jelentősen megviselte az ország környezetét, amelyet mindeddig a „100 százalékos tisztaságú” márkanévvel reklámoztak.

Különösen érintett a folyók és tavak hatalmas hálózata, amelyek valaha érintetlenek voltak, és amelyek egyes elemzők szerint jelenleg a legszennyezettebbeknek számítanak az OECD-országokban találhatók közül.

Egy 2014-es felmérés szerint körülbelül 60 százalékuk nem alkalmas úszásra, és a víz minősége azóta csak tovább romlott.

Felirat az új-zélandi Waimakariri folyónál: „Ezen a területen iparilag kezelt folyékony hulladék található a vízben. A vízminőség nem felel meg úszáshoz” Fotó: commons.wikimedia.org

Az új-zélandiak rendkívül aggódnak, hogy nem úszhatnak és nem horgászhatnak többé, nem is beszélve a folyókból és tavakból származó élelmiszerekről.

Eddig több mint 13 000 ember írta alá a Greenpeace múlt heti, a Twitteren indított „Túl sok tehén” (#toomanycows) kampányát, amely a szintetikus nitrogénműtrágya betiltására szólít fel.

„Új-Zélandon már amúgy is túl sok tehén van, emellett persze a szintetikus nitrogén a tejtermelés és a terjeszkedés kulcsa, ami azonban a folyók és az éghajlat veszélyes, kettős szennyezéséhez vezet” – mondta Nick Young, a Greenpeace egyik munkatársa.

Új-Zélandon közel 5 millió tehén van, ami több, mint az ország 4,7 milliós lakossága.

A híres Taranaki-hegy környékén lévő népszerű kis tavakat az E. coli baktérium magas szintje miatt januárban bezárták. Korábban a közeli tejüzemekből származó ipari szennyvizet hibáztatták a szennyezés mértéke miatt. A DairyNZ vezérigazgatója, Tim Mackle arra mutatott rá, hogy a tejtermelők a maguk részéről mindent megtettek: a vízi utakat 97 százalékban elzárták a tehenektől, és sok helyen hoztak létre part menti szegélyeket a vízi élőhelyek védelme érdekében. Mackle hozzáfűzte:

az új-zélandi folyók és patakok csak mintegy 15 százaléka halad át a tejüzemeken, a legszennyezettebb folyók a városközpontokon keresztül folynak, így az átlagemberek is kivehetnék a részüket a probléma orvoslásából.

A tejgazdálkodás és az idegenforgalom hozzávetőlegesen 3,5, illetve 6,1 százalékkal járul hozzá Új-Zéland 200 milliárd dolláros GDP-jéhez. Mindkét iparág az ország tiszta, zöld arculatára támaszkodik. A legforgalmasabb utazási szezon, február során turisták tömegei (a kínai holdújév miatt főként kínaiak) érkeznek az országba, amely a helyiek szerint további árat követel majd a környezettől.

Kínai turisták Új-Zélandon Fotó: xinhuanet.com

A lakosok attól is tartanak, hogy a tömeges kempingezők elpusztíthatják az ország ikonikus tájait – úgy, mint a túlzsúfolttá vált Velencét, vagy a világ egyik legnépszerűbb üdülőszigetét, a „pöcegödörré változott” Boracay-t, amelyet tavaly bezárták.

Mike Joy, a Victoria University of Wellington vezető kutatója úgy fogalmazott: a környezet issza meg a levét a tejipar és a turizmus fellendülésének. Olyan, mintha az ország saját magát lőtte volna lábon, s bemocskolják a legnagyobb értékét, a tiszta, zöld arculatát. Szerinte igazi változások csak akkor fognak történni, ha a kormány átveszi az irányítást a tej- és turisztikai iparágak felett.

Neked ajánljuk
Az emberek nem képesek felfogni, mit jelent a biodiverzitás elvesztése (képgalériával) Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Különleges napelem növényi hulladékból Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam