2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld különleges fái

A fák rendkívül fontos szerepet töltenek be az élővilágban, de az ember felelőtlenül pusztítja az erdőket, helyükre olajpálma-ültetvényeket telepít minél több pálmaolajért. Vannak azonban olyan fák, amelyek több ezer éve élnek és növekednek. Összeállításunkban megtalálható a Föld legmagasabb, legszínesebb és legnagyobb lombkoronájú fája, valamint a legöregebb magyar fa is.

A legöregebb fa

A Svédországban található, több mint 9000 éves lucfenyőt a világ legöregebb fájaként tartják számon. Az Old Tjikko névre keresztelt fa különlegessége abban rejlik, hogy körülbelül 600 évente újranöveszti önmagát. Ez azt jelenti, hogy a törzse és lombja meghal, míg gyökérzete rendíthetetlenül tovább él, amiből újranöveszti önmagát.

Fotó: wikimedia.org/Karl Brodowsky

A legnagyobb fa

Össztömegét tekintve Sherman tábornok fáját tekintik a világ legnagyobb fájának. Az óriás mamutfenyő a Sequoia Nemzeti Parkban, az Egyesült Államokban található. A korát nagyjából 2300-2700 évre becsülik.

Fotó: erdekesvilag.hu

A legvastagabb törzsű fa

A világ legvastagabb törzzsel rendelkező fájának az Arbol del Tulét tartják, mely Mexikóban található, Santa María del Tule nevű településen. A 14 méter átmérőjű fa első ránézésre úgy tűnik, mintha több fa nőtt volna eggyé. A helyi legenda szerint 1400 évvel ezelőtt ültette Pechocha, a szélisten.

Fotó: invia.hu

A legnagyobb koronájú fa

Az indiai botanikus kertben nő a világ legnagyobb koronájú fája. A mintegy 200-250 éves öreg fa koronája körülbelül 1,5 hektár területet foglal el. A banyanfának (Indiai füge) nincs törzse, hanem sok földbe növő léggyökérből tevődik össze.

Fotó: wikimedia.org/Biswarup Ganguly

400 éves szőlőtőke

A maribori Öreg szőlő a Guiness Rekordok Könyvében is szerepel. A több mint 400 éves tőkéről mind a mai napig évi 50 kg szőlőt szüretelnek.

Fotó: invia.hu

2500 éves platánfa

Megalos Platanos a görög neve a Föld vélhetőleg legöregebb platánfájának. Legalább 2500 éves, és a görögországi Prokopiban található.

Fotó: greecebyagreek.com

A legszínesebb fa

A Föld legszínesebb fája, a szivárvány eukaliptusz a Szunda- és a Fülöp-szigeteken él. A törzse azért színes, mert folyamatosan, különböző időpontokban és foltokban veti le magáról a régi kérgét, s alatta feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, mely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónusú lesz.

Fotók: erdekesvilag.hu

Magyarország legöregebb fája

A hédervári Árpád-tölgy minden bizonnyal Magyarország legidősebb fája. A legenda szerint a fa törzsén található nyomokat Árpád vezér lovának kötőféke hagyta 907-ben, amikor a fejedelem seregével itt pihent meg, és ült hadi tanácsot a pozsonyi csatába készülődvén. A kutatók ennél fiatalabbra, „mindössze” 700-800 évesre becsülik.

Az evfaja.okotars.hu leírása szerint idővel a fa korhadásnak indult, négy óriási ágából hármat letört a szél. 2007-ben komoly civil összefogással sikerült megmenteni a kiegyensúlyozatlanná vált tölgyet. Miután az elkorhadt anyagot eltávolították belőle, a törzsön akkora rés keletkezett, hogy bárki kényelmesen keresztülsétálhat rajta. A létrejött „időkapu” közepén még ma is ott lebegnek az elmúlt évszázadok, ott tartja őket a minden tavasszal újra kihajtó, minden ősszel újra makkot érlelő tölgyfa emlékezete.

Fotó: evfaja.okotars.hu
Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: invia.hu
Vissza
Hírfolyam